2011. augusztus 22., hétfő

„MUSICA E PAROLE” Kamarakoncertek Kubik Annával

 
„MUSICA E PAROLE”
Kamarakoncertek Kubik Annával




A Magyar Állami Operaház szeptember 4-én nyitja meg kapuit az új évadban.
Az esti Bánk bán nyitóelőadást megelőzően, délelőtt 11 órától a Filharmóniai Társaság Zenekarának tagjai kamarakoncerttel várják a közönséget.

Az együttes történetében nagy hagyományai vannak a kamaramuzsikálásnak. Az Operaház következő szezonjában azonban rendhagyó sorozatot indítanak: a zene mellett költészetet is kínálnak a hallgatóságnak. A tíz hangversenyből álló program műsora az Operaház aktuális bemutatóihoz illeszkedik, a zenei kínálathoz pedig Lator László válogat verseket, amelyeket Kubik Anna színművésznő ad elő. Kubik Anna színművészeti főiskolásként a legendás Nádasdy Kálmán előadásait hallgatta az irodalom és a zene kapcsolatáról.
„Nádasdy varázslatos és mesteri képességgel bontotta ki a témát, engem ott ragadott meg a két művészeti ág közötti harmónia. Fontosnak tartom a kapcsolódást, ám nemcsak az irodalom és a zene tekintetében, hanem általában a művészeti ágak között. Ezért szeretem és támogatom ezt a programot.”
Az első hangversenyen többek közt Szabó Lőrinc, Gulyás Pál és Nemes Nagy Ágnes verseiből hallhatnak válogatást. A program segítségével a nagy operák zeneszerzőit a közönség megismerheti az intimebb kamaraműfajban is, ám a magyar kultúra napja alkalmára készült összeállításban magyar szerzők: Dohnányi és Mosonyi Mihály darabjaiból hallhatnak összeállítást.
"A sorozat a zenekar fejlődése szempontjából rendkívül fontos, mert ezekkel a koncertekkel a zenészek is lehetőséget kapnak: más közegben, más műfajban is muzsikálhatnak, mint az operaelőadások alkalmával. Azt hiszem azonban, több küldetést teljesítünk egyszerre: a programban teret kapnak a hazai kortárs szerzők, és komoly szerep jut a dalkultúrának is. – emelte ki Győriványi Ráth György, a zenekar elnök-karnagya. – A dal műfajt több alkalommal is képviseljük: műsorra vettük Bartók Öt magyar népdalát, októberben Verdi-dalokat, A Rajna kincse bemutatója körül Wagner Wesendonck-dalait, Mosonyi Mihály-dalokat és De Falla énekhangra írt darabjait is hallhatja a közönség."
A koncertsorozat első hangversenye, szeptember 4-én, Bartók műveivel már az évad első bemutatójára, A kékszakállú herceg vára című operára hangolja a nézőket. A koncertek műsorvezetője Ókovács Szilveszter lesz.

A vasárnap délelőtti hangversenyek az Operaház jegypénztárában váltott, kétezer forintos jegyekkel látogathatók, helyszín: a Dalszínház Székely Bertalan terme.
Részletes program: www.opera.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...