2010. május 7., péntek

Interjú: Szemessy Kinga

Az életben rengeteg dolog történik velünk "először". A felsorolást most mellőzöm, hisz mindenki számára egyértelmű dolgokról beszélek. Viszont vannak olyan első események, amiket biztos hogy nem mindenki élhet át. Ezek közé tartozik egy színházi darab rendezése is. Ezért különleges élményt jelentett számomra is, hogy közvetlenül élete első színházi rendezésének a bemutatója előtt készíthettem  interjút Szemessy Kingával.


G.G.: Az első rendezésed, izgulsz?
Szemessy Kinga: Akkor érezném zavarban magam, hogyha teljes higgadtsággal néznék a bemutató elé. Az előadás alapvetően is estéről-estére változik (gondolok a véletlenszerű címszereplő választásra, a játék befejezésére - Kaspar marad vagy távozik), ezt pedig csak tovább színezi az aktuális közönség nyitottsága, lelkesedése, érzékenysége. Magyarán szólva minden este premiert ülünk.

G.G.: Tanultál rendezést?
Szemessy Kinga: Így konkrétan nem, de a jövőbeli tervek között dédelgetem. Drámatagozatos voltam, jelenleg - többek között - színháztörténetet hallgatok az egyetemen, mellette pedig kritikusként is egyre több munkám akad. Ahogy tudom, nyújtom az ismeretek, tapasztalatok palettáját, így hasznos hogy a JESZ-ben színészként és rendezőként is szárnypróbálhattam.

G.G.: Miért ezt a darabot választottad?
Szemessy Kinga: A felkérést követően kettő között vacilláltam - a másik Az iglic volt. A másikkal gimnazista korom óta heti szinten foglalkozok, míg a Kasparral frissebb a barátságunk. Mindkettőben egy behálózási folyamat látható - az Iglic, illetve a Sugalmazók magukhoz édesgetik a következő "áldozatot", és bár meséjük gonosz főhőseiknek tűnnek, igazándiból nincs más választásuk. A sok kontra egy, a többség-kisebbség kérdésköre lehetne akár elcsépelt is. Talán a formán túl sok újjal nem is adományozna a Handke-dráma színrevitele, melyben a Sugalmazók egy elnyomó társadalmi hatalom, egy felsőbbrendű rend képzetét adja. Nálunk ők fenyegető jóakarók, ambivalens lények, kik közösségi kötelességként idomítják Kaspart. Szabályaikkal igazából biztonságot nyújtanak számára, ám a csapatba való belépés önmaga feladásával jár. "Valamit valamiért" egyszerű képlete ez. Egy döntéshelyzet, melyben nemet vagy igent kell mondani.
G.G.: Szereplőként már láthattunk másik darabban, milyen érzés az ellenkező oldalon lenni?
Szemessy Kinga: Kezdetekben részint torokszorító volt ugyanattól kellékpalacsintát kérni, mint akinek másnap dirigálok - ide állj, máshol a hangsúly, máskor talán ne késs a próbáról stb. Aztán ebbe beleszoktunk. Más energiákból táplálkozok, más impulzusokra vagyok kiélezve/kiéhezve, mikor játszok, illetve rendezek. Maradandó sebeket senkiben nem okozott ez az újszerű közös munka és nem hiszem, hogy a későbbiekben nehéz lenne visszaszokni a JESZ-beni színész-léthez. Sőt, azt hiszem ez az egy havi tanulóóra az ahhoz szükséges kvalitásaimat is megdobta nem egy százalékkal.
G.G.: Csapatjátékosként viszonyulsz a rendezéshez, vagy az egyedi elképzelésedet viszed végig?
Szemessy Kinga: Volt egy erős koncepcióm, határozott vízióim, markáns szövegkönyvünk - Sturm Andreának, mint dramaturgnak hála -, szóval volt nyomvonal, ami mentén tudtunk haladni, de a köztes foltokat a színészek improvizációi, ötletei segedelmével foltoztuk be. Valamint mindenki maga építette a karakterrajzát - illetve karakterrajzait, hiszen skizoid módon 20.00-kor fogalmuk sincs, hogy aznap Kasparok vagy Sugalmazók lesznek.

G.G.: Számít, hogy sikeres lesz-e a darab?
Szemessy Kinga: Mélyfilozófiai kérdésként dobhatnám be, hogy mi a siker. Természetesen érdekelnek a vélemények, várom a visszajelzéseket, hiszen egy ponton túl már én sem tudok objektíven nézni a munkafolyamatra, illetve az elkészültekre. Akadnak billegő pontok, néhány szerep kiforrásához hasznos lett volna még 2-3 hét közös tréning, de az előadás gerince mellett érvekkel alátámasztva ki tudok állni. Amondó vagyok, hogy nem makacsságból, hanem a felmutatottak miatt hiszem - az esetlegesen előforduló negatív kritikák ellenére -, hogy működőképes, amit igenis létrehoztunk. Leterhelő - agynak, szívnek -, egyszeri megnézésre bőven maradhatnak a nézőkben kétes pontok, de mindezzel együtt koherens az előadás.

G.G.: A kritikát, hogy viseled majd? (mert, hogy írsz is)
Szemessy Kinga: Fogom a díszletet és átfestem világoskékre. (nevet)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...