2010. augusztus 7., szombat

Szeretik őket Harsányban, avagy interjú a Romungro Fiúk-kal


Romungro Fiúk

A tavalyi Ördögkatlan nagy felfedezettjeit, az autentikus cigányzenét játszó Romungro Fiúkat már ismerősként üdvözli a helyi közönség. A kéttagú együttes vezetőjével, Horváth Péterrel a nagyharsányi fellépésük után beszélgettünk.

Horváth Dóra: Ha jól tudom, a ti karrieretek a tavalyi fesztiválon indult el.
Horváth Péter: Így van. Tulajdonképpen Mediawave Fesztivál zenekaraként érkeztünk tavaly, Kisharsányban több koncertet is adtunk, sessionokban vettünk részt, Nagyharsányban tavaly nem koncerteztünk. Nagyon örülünk, hogy idén újra meghívtak bennünket.   
H.D.: Mi történt veletek tavaly óta?
Horváth Péter: Két hónappal ezelőtt elkészült az első önálló demónk Széles a Balaton címmel, ezen gyűjtött cigánydalok és saját számok is hallhatók. Most vettük fel a kapcsolatot a kiadóval, és a jövő év elején szeretnénk felvenni egy tizenkét számos lemezt is. Reméljük, minden jól alakul majd.
H. D.: Mit jelent a Romungro név?
Horváth Péter: Magyar cigányt jelent. Én magyar vagyok, a Vilmos barátom roma – vagyis tulajdonképpen romungro cigány – származású, ezért választottuk ezt a nevet.
H. D.: Téged mi vitt a cigányzene közelébe?
Horváth: Egy beás cigány származású barátom által csöppentem bele ebbe a kultúrába. Náluk gyerekeskedtem, és bár ott nem volt zene, ez a dolog valószínűleg bennem bujkált, és most jött ki belőlem.
H.D.: Az autentikus cigány hagyományokon kívül van olyan stílus, ami felé szeretnétek elmozdulni?
Horváth Péter: Az autentikus jelleget mindenképpen meg akarjuk tartani, de szeretnénk a világzenével elegyíteni a cigányzenét. Már próbálkoztunk is vele, időnként dobszereléssel, zengető hangszerekkel szoktuk kibővíteni az együttest. Orsós György Bubu, aki most kannázott, egyébként a Fláre Beás Banda tagja, de mi is hosszútávra tervezünk vele.
H.D. A lemez címadó dala, a Széles a Balaton pedig egy magyar népdal.
Horváth Péter: Igen, de ez egy hallgató énekben lett megzenésítve nálunk. Nyitottak vagyunk a magyar népzenére is, de elsősorban az etno- és világzene irányában szeretnénk majd elmozdulni.
H.D.: A magyar vagy a roma közönség szereti jobban benneteket?
Horváth Péter: A magyarok inkább vevők a zenénkre. Kisharsányban például már nagyon vártak minket a helyiek, tegnap este mi is fantasztikusan mulattunk velük együtt.
Horváth: Mit gondolsz, van szerepetek abban, hogy a roma kultúra ismertebb, elfogadottabb legyen Magyarországon?
Horváth: Igen, mindenképpen. Mi nagyon sok roma kulturális programban veszünk részt a zenélésen kívül is. Csinálunk kiállításokat, roma táborokba járunk, a gyerekeket próbáljuk összefogni. A lakóhelyünkön, Csornán ősztől szeretnénk roma táncházakat is elindítani.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...