2010. augusztus 9., hétfő

Népzene, másképp – interjú a háromszéki Fabatka együttessel


Népzene, másképp – interjú a háromszéki Fabatka együttessel

Az idei Ördögkatlanban kiemelt szerephez jutott Erdély, pontosabban Háromszék – ezt az ősi tájat képviselte a sepsiszentgyörgyi Fabatka együttes is. A gyimesi, moldvai dallamokból merítő, azokat improvizatív módon felhasználó zenekar vezetőjével, Ségercz Ferenccel a palkonyai Zenekertben beszélgettünk.

Horváth Dóra: A Fabatka együttes ugye elsősorban gyimesi és moldvai zenét játszik?
Ségercz Ferenc: Azokat dolgozzuk fel. Alapvetően a Sepsiszentgyörgy környéki zenéből merítünk, erre ráépül a balkáni, közel-keleti zenei világ, és egyfajta hagyománnyal ötvözött improvizatív stílus is.
H.D.: A zenétek szándékosan lassabb, elmélyültebb, mint amit a hagyományos táncházakból megszoktunk?
Ségercz Ferenc: Igen, ez teljesen tudatos. Mi – vagyis a zenekar egy része – táncház-zenészek is vagyunk, és így megtaláljuk a módját, hogy a táncos dallamokat is elzenéljük. A Fabatkával megpróbáljuk a táncházból kimaradt, kevésbé „slágerízű” dolgokat is eljátszani, hiszen vannak olyan szép dallamok, amik oda nem kerülhetnek be. Az autentikus népzenét ugyanakkor nem nagyon szeretem a színpadon játszani, mert ez együtt él a tánccal, nem jó dolog leválasztani.
H.D.: Önök egy afféle „mester és tanítványa” zenekar.
Ségercz: Igen, Kelemen Pityu, a hegedűs már 13 éves kora óta játszik a Fabatkával, és Linda, az énekesnőnk is gyerekkora óta részt vesz benne, a dobosunknak pedig a nővére volt fabatkás. Én pásztorfurulyát oktattam – oktatok ma is – gyerekeknek, és tulajdonképpen a közös zenélgetésből jött létre a zenekar. Ennek már több mint 10 éve.
H.D.: Más Erdélyben játszani, mint a magyar közönségnek?
Ségercz: Szerintem nem. Magyarországon kevesebb lehetőségünk van, nem ismernek minket annyira, és mivel elég távol vagyunk, az utaztatásunk is költséges.
H.D.: Ez a fesztivál akkor segíthet nyitni a magyar közönség felé is.
Ségercz: Persze, és nagyon jó ötletnek tartom, hogy itt megmutatkozhat Erdélynek egy kis szelete. Mi, akik Háromszékről érkeztünk, egy olyan színfoltot tudunk hozzáadni a fesztiválhoz, ami – bár nem mondom, hogy Magyarországon nincs – de így együtt ritkán látható.  

                                                                                                                                                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...