2010. február 25., csütörtök

Aknay Csaba megnyitószövege

Valószínűleg mindenki többször vett már részt életében kiállítások, rendezvények megnyitóján. Ilyenkor valaki megnyitóbeszédet mond, többnyire. Az itt elhangzott szavakra viszont nem mindig figyelünk oda rendesen. Pedig érdemes lenne, mert akár szerves részét képezheti a kiállított anyag befogadásának. Ez Aknay Csaba esetében is így volt:

"Vannak alapvetően magányos szakmák ebben az életben. A fotográfusé pont ilyen. Itt most nem a társas kapcsolatok, vagy éppen a szociális háló meglétére vagy minőségére gondolok, hanem az attitűdre. Arra a hozzáállásra, amely a fotográfust alapvetően jellemzi.

Az a fajta fotográfia, amit László művel megkívánja a zsigeri outsiderséget. Semmi empátia, esetleges részvét, azt együttlélegzés öröme kizárva. A fotográfus megjelenik, zsebrerakja mások élményét, majd angolosan távozik. Ott van, de jelenléte szimbolikus. Lát, de nem látszik, hall, de nem hallják. Láthatatlan ember, egy voeyer.

László speciális helyzetben van. A fényképezett vidékhez és emberekhez rokoni szálak és barátság köti. Mondhatni túl szoros a kapcsolat, túl személyes az egész. De amikor otthon, a már kész képeket nézegette, nem az embert látta, hanem a figura helyét a kompozícióban. Az ismerős tárgyak és alakok tömeggé és folttá változtak, az ottlét élménye pedig átadta a helyét a „mégis inkább két méterrel arrébb kellett volna állnom” típusú elmélkedéseknek. És ez mindenképpen bizakodásra adhat okot.

László még túl nagy szívvel közelít a téma felé, és ez így van jól. Lassan megtanulja, hogy a az aktuális problémára sokkal inkább ráérezni kell mintsem átérezni azt, és, hogy a pillanattal élni kell és nem átélni. Már ha fotográfus éppen.

Később majd megtanul kegyetlennek és számítónak lenni, ha fényképezőgép van a kezében, de addig is készít egy rakás olyan képet, amiről már messziről virít a téma és modelljei iránti szeretet és megértés.

Szóval érdekes korszak ez. De mindenképpen csupán egy korszak, és mint minden ilyen, előbb-utóbb átadja helyét egy másiknak. Lesz majd helyette kíméletlen professzionalizmus meg végtelen tudatosság, meg tudatos témaérzékenység, magabiztos rutin és valóban zseniális képek. De ilyen, mint amilyet a falakon most láttok, csak most van, és többé már nem is nagyon lesz. Tehát, ha kedves számotokra ez a srác, akkor nézzétek meg jól ezeket a fényképeket, jegyezzétek meg jól őket, mert ugyan ennél még sokkal jobb képeket fogtok tőle látni, de ennyire szeretetreméltóakat aligha."

Aknay Csaba


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...