2010. március 18., csütörtök

Ancsin Gábor 2009 decemberi képriportja a csángókról az [origo] fotórovatán.

Az origo.hu/ foto támogatásával létrejött képriport:

A romániai Bákó megyében 45 magyarországi és erdélyi tanár dolgozik azon, hogy a legrégebbi magyar nyelvjárást beszélő csángók öröksége ne vesszen el.

A 250 ezres moldvai közösségből mára 60 ezren beszélik a magyart. Jelenleg 21 településen 1600 csángó fiatalt tanítanak délutánonként, akik egymás között már románul beszélnek, a magyar csak második nyelv a számukra.

A bákói székhelyű Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (www.csango.ro) által létrehozott oktatási program tíz éve segíti a magyar nyelv fennmaradását.

A magyar állam az elmúlt évben körülbelül 47 millió forinttal támogatta a szövetség működését.

A falvakban élő családok nagy része mélyszegénységben él. A gyerekeknek az iskola után segíteniük kell a jószágok tartásában is.

A lakásokból leválasztott tantermek átalakítását, felújítását, berendezését a tanárok végzik. Télvíz idején a gyerekek maguk aprítják fel a tüzelőt és fűtenek be.

Mivel Moldvában nincs magyar középiskola, nem lehet magyarul misézni, és nincs magyar munkahely, ezért a szülők már nem egyszer szándékosan nem tanítják meg gyermekeiket otthon magyarul.

A román állami iskola még napjainkban is fizikai kényszerítő eszközöket alkalmazó légköréhez szokott csángó gyerekek fegyelmezése a magyarországi tanárok számára nem mindig egyszerű feladat.

Sok gyerek csak román fonetikus írással tudja a magyar szövegeket leírni: "Mi atyánk aki mennyekben vagy..."

A Magyarországról és Erdélyből érkező tanárok puritán körülmények között töltenek el átlagosan két évet. A szolgálati lakások nagy részében fával fűtenek és még kútból húzzák a vizet.

A hiányos infrastruktúrával rendelkező Moldvában még mintegy hatvan faluban található olyan nyelvállapot, amely menthető. Jelenleg 21 településen folyik délutáni magyar oktatás.

A csángó családok életét teljes egészében átitatja a római katolikus vallás, amelyet románul gyakorolnak. Magyar nyelvű misét jelenleg nem tartanak Csángóföldön.

2009-ben 2 cég, és mintegy 600 magánszemély küldött karácsonyi csomagot az oktatási programban részt vevő csángó gyerekek részére.

Az ajándékcsomagokat Magyarországon hasonló korú gyerekek állították össze, hogy a meglepetéseknek biztosan örüljenek a csángó fiatalok.

Advent végén 12 csíkfalusi gyerek kapott meghívást az Országházba a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának jóvoltából.

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a sorokat és képeket!
    Én rábukkantam a csángó k rádiójára is. Nagyon érdekes. Fejlődnek és szerintem jó irányba. A rádió honlapja http://radio-ciucani.ucoz.com/

    VálaszTörlés
  2. Kedves kommentíró!

    Köszönöm, az alkotó nevében!

    Ha esetleg Ön kint él, egy elérhetőséget adhatna nekem, az email-címem: hketto@gmail.com

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...