2011. augusztus 2., kedd

20. ZEMPLÉNI FESZTIVÁL

20. ZEMPLÉNI FESZTIVÁL
2011. augusztus 12-20. 
Sokszínű, változatos, egyedi hangulatú…


Huszadik alkalommal várja látogatóit változatos, minden korosztály számára érdekes programjaival a Zempléni Fesztivál.
A Liszt Ferenc Kamarazenekar által 1992-ben mindössze négy településen elindított művészeti fesztivál rendezvényei ma már behálózzák az egész régiót, a közönség az események sorát követve eljuthat a legeldugottabb falvak kis templomaiba, várakhoz, vadászkastélyokhoz, borpincékhez.
Az egyedi hangulatú eseménysorozat programkínálatát rangos komolyzenei koncertek, irodalmi-, színházi- és táncos estek, kirándulások, könnyűzenei- és jazz programok, kiállítások alkotják. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lép fel évről évre Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A kulturális eseményekhez borkóstolók és csábító gasztronómiai programok, kapcsolódnak.
A „tradíció és megújulás” jegyében 2004 óta az Interkultur Hungaria Nkft. szervezi az időközben „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” címet elnyert észak-magyarországi eseménysorozatot.
A jubileumi év sokszínű programjában számos, korábban már sikert aratott művész, illetve produkció szerepel, de nem hiányoznak a fiatal előadóművész generáció legtehetségesebb képviselői vagy a friss zenei, irodalmi formációk sem.
Két kiváló  szopránénekesnőt is „visszatapsolt” a közönség: Miklósa Erika slágeráriákat énekel a Dohnányi Zenekar kíséretével a nyitókoncerten, Rost Andrea pedig új műfajok felé forduló, legutóbb óriási sikerrel Berlinben bemutatott, Pannon dalok című műsorával lép fel a tokaji zsinagógában.
Több, különböző jellegű program is adózik Liszt Ferenc emlékének a Liszt Év 2011 alkalmából.
Műveiből ad koncertet Tokajban Fülei Balázs, a Junior Príma-díjas, fiatal kora ellenére hazai és nemzetközi ismertséget elért zongoraművész. „Liszt a miénk” címmel Megyesi Schwartz Lúcia állított össze különleges dalestet, mely Simon Izabella zongorakíséretével és Oberfrank Pál színművész közreműködésével, az Oremus Szalonban hangzik el.
Szimfonikus költeményét, a Mazeppát tűzte a „Megérthető zene” műsorára Hollerung Gábor karmester. A családoknak is ajánlott, műismertető rendezvényen a teljes művet a Budafoki Dohnányi Zenekar játssza majd. A zeneszerző művével fejeződik be a fesztivált záró Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye is, melynek szólistája ezúttal a friss Liszt-díjas Baráti Kristóf hegedűművész.

A hazai előadók között ismét üdvözölhetjük a fesztiválon a Purcell Kórust és az Orfeo Zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Herczku Ágnest és Nikola Parov Quartetet, Bognár Szilviát és Kónya István lantművészt, a Szélkiáltó Együttest, első alkalommal lép fel a Botos Bros gitárduó és a Götz Saxophone Quartet.
Németországból  érkezik, és több alkalommal is fellép egy kamarazenei formáció, a Soestenuto Trió valamint a boogie-woogie zongoristaként számon tartott Jörg Hegemann.
Igazi csemegének ígérkezik két irodalmi műsor is. Magától Krúdy Gyulától kaphatnak életviteli tanácsokat a nézők Ráckevei Anna, Helyey László és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar tolmácsolásában a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeumában. Oberfrank Pál, Juhász Róza és Gados Béla „Csak egy éjszakára” című műsora pedig képzeletbeli utazásra hívja a közönséget a XX. század első felének magyar irodalmából válogatott versekkel, Sárospatakon. 
Louis Armstrong emléke előtt tiszteleg koncertjével a Benkó Dixieland Band, fellép a legendás Magyar Jazz Quartet, a Jazz Steps valamint a jazz muzsika új formációi, többek között a Tzumo-Egri Quartet és a Csemer Boglárka Quartet.
„Arcok-terek-hangulatok”  címmel a Zempléni Fesztivált fotósként végigkísérő Nagy Károly Zsolt képeiből nyílik kiállítás a Tokaji Galériában, Sárospatakon pedig a nemrég elhunyt, zempléni születésű Urbán György festőművész emlékkiállítása lesz.
A gyönyörű zempléni táj, a magas színvonalú programok, a világhírű tokaji bor sokat ígérő triójával várjuk Önöket augusztusban a sokszínű, változatos, egyedi hangulatú Zempléni Fesztiválon!
Máj. 1 - jún. 30. között
Keresse a rendezvényeket a www.zemplenfestival.hu honlapon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...