2011. augusztus 25., csütörtök

Operatőri Mesteriskola a Korda Filmstúdióban

Operatőri Mesteriskola a Korda Filmstúdióban
augusztus 28. – szeptember 10.
Két évente kerül megrendezésre Magyarországon a BUDAPEST CINEMATOGRAPHER MASTERCLASS (BCM) kezdő és még egyetemi tanulmányaikat végző operatőr hallgatók számára. Idén augusztus 28. és szeptember 10. között tartják az eseményt Etyeken, a Korda Filmstúdióban.
Az elmúlt húsz év során olyan elismert szakemberek vezették a kurzusokat, mint Zsigmond Vilmos (ASC), Kovács László (ASC), Billy Williams (ASC), John Schwartzman (ASC) vagy Ragályi Elemér (HSC).

A hallgatók a világ minden tájáról érkeznek: 16 dolgozó operatőr, akik a felépített díszletben egy-egy jelenetet készítenek el; és 26 megfigyelő operatőr, akik segítenek a jelenetek beállításában, világosításában és egyben a szereplők is. A meghívottak mezőnyét a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Operatőrök Társasága erre felkért operatőrei állították össze, előzetesen elküldött demo anyag alapján. 
A mesterkurzust a MEDIA program regisztrálta és támogatja, valamint felvette a hivatalos postgraduális képzési lehetőségek közé. 2011-ben a két mestertanár Zsigmond Vilmos és Ragályi Elemér.
A kurzuson a résztvevők fikciós jelenetek operatőri munkáit készítik el a Korda Filmstúdió egyik műtermében az erre a célra épített díszletekben, és másnap értékelik az elkészített felvételeket a mesterekkel együtt. Emellett szakmai prezentációkon, vitákon és európai filmes egyetemek tanárainak (Benjamin Bergery – Anglia, Nic Knowland – Anglia, Michael Hammon – Németország) előadásain is részt vesznek a hallgatók.
Újdonság, hogy az operatőrök ebben az évben nemcsak képnegatívra forgatnak, hanem egy forgatókönyvi jelenetet digitálisan is rögzítenek. Ezután a forgatott anyagot átírják filmre a Magyar Filmlaborban, és kiértékelik a vetítőben a negatívra és a digitális alapra forgatott munkákat. Ebben az évben először a FUJI legújabb típusú képnegatívjára (Eterna Vivid 500) történnek a felvételek. 
A mesteriskola hétköznapjairól, a munkáról, az oktatásról és az egyéb programokról egy 20 perces dokumentumfilm készül, amit az SZFE kameraman osztály hallgatói készítenek el, és ez egyben egy beszámoló része is CILECTnek (A világ filmes és televíziós iskoláinak szövetsége), amely támogató résztvevője a mesteriskolának.
A képzés végén a hallgatók diplomával a kezükben utaznak haza.
A mesteriskola támogatói: MEDIA, CILECT, Panavision, NKA, SZFE, Korda Filmstúdió, SPARKS, Magyar Filmlabor FUJIFILM, BK Stúdió. Gyártó producer stúdió CINEMA-FILM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...