2011. augusztus 15., hétfő

Készül az Olympos High School

Készül az Olympos High School
Olympos High School címmel készül a Színház- és Filmművészeti Egyetem őszi félévének első vizsgaelőadása a negyedéves bábszínész szakos hallgatók előadásában. Az Ódry Színpadon (a Nádasdy teremben) szeptember második felétől tekinthető meg az Odüsszeiát feldolgozó egyfelvonásos bábos darab, amelynek néhány dala már augusztus 14-én felcsendült a Szigeten, a hónap második felében pedig Egerben és Esztergomban is megnézheti a közönség Tengely Gábor rendezését.
A Sziget Fidelio Összművészeti Helyszínén augusztus 14-én adták elő a Meczner-osztály növendékei a készülő Olympos High School öt dalát, amelyeket óránként, flashmobszerűen énekeltek el a közönségnek. A bábos előadás munkabemutatója szerepel az „Acting Ground - Játszótér” (Színházi és Filmes Egyetemisták Fesztiváljának) programjában, aminek keretében előbb augusztus 25-én 19 órától az esztergomi Zsinagógában, majd augusztus 27-én 20 órától az egri Gárdonyi Géza Színházban játsszák el az Olympos High School-t a bábszínész növendékek.  Az Ódry Színpadon (a Nádasdy teremben) szeptember végén lesz Tengely Gábor rendezésének premierje.
Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Médiatámogatója a Fidelio, amelynek blogfelületén augusztus 1-jétől olvashatók az alkotók bejegyzései a készülő produkcióról.   

Ωlympos High School
- odüsszeia egy részben -
Aphrodité - Makra Viktória
Árész - Czupi Dániel
Héphaisztosz - Hoffer Károly
Hádész - Ivanics Tamás
Hermész - Fritz Attila
Odüsszeusz - Szolár Tibor
Pallasz Athéné - Spiegl Anna
Poszeidón - Márkus Sándor
Zeusz - XXX
Homérosz eposza alapján írta: Gimesi Dóra
Tervező: Michac Gábor
Zene: Bercsényi Péter
Koreográfus: Vig Ágnes
Koreográfus-asszisztens: Benkő Péter Pál
A rendező munkatársa: Zsirai Viktória
Rendező: Tengely Gábor
Az előadás megtekintését 8 éves kortól ajánljuk! 
A görög mitológia az európai kultúra egyik alapköve, történetei, toposzai, szereplői, szállóigéi a mindennapjainkba is beépültek. Ha cselt vetünk, eszünkbe jut a trójai faló, ha nagyra vágyunk, nagyot is zuhanunk, mint Ikarosz, ha pszichiáterhez megyünk, nem ússzuk meg Oidipusz emlegetése nélkül. A görög mitológia nem csak megkerülhetetlen, de lebilincselően izgalmas is. Irodalom órán nem könnyű megszeretni - furcsa hangzású nevek és helyszínek, archaizáló versforma, bonyolult történet, ráadásul kötelező is. Egy normális kamasz reakciója nem is lehet más, mint a méla undor.
A görögök történetei gyakran mesék (sőt, ismert népmeséink ősei) - miért ne mesélhetnénk őket a gyerekeknek? A jó történetek a felnőttre és a gyerekre is hatnak - miért volna más a helyzet a görögökkel?
Homérosz Odüsszeiája egy utazás története, teli csodás lényekkel, izgalmas kalandokkal. Előadásunk az utazás mögé is néz: megismerhetjük az embereket irányító istenek motivációit, betekintést nyerhetünk egy olyan világba, melyről eddig keveset tudhattunk.
Érdekes műfaji kísérlet; a tinifilmek találkozása az antikvitással, a musical szembeállítása a hexameterrel. Kortárs bábos előadás a XXI. század fiataljainak.

Támogatók: NKA, NEFMI, Színház- és Filmművészeti Egyetem
Médiatámogató: Fidelio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...