2011. augusztus 21., vasárnap

Polip és a Sziget Két csáp közt megpihenni - feledhetetlen

Polip és a Sziget
Két csáp közt megpihenni - feledhetetlen


A 2011-es Sziget Fesztiválon szerepeltek elsőként azok a használt anyagokból épített köztéri installációk, amelyeket magyar és kolozsvári egyetemek hallgatói álmodtak és valósítottak meg az Octopoly - Design okosan! elnevezésű workshop-on. Nem csupán a sokat -de nem eleget- emlegetett újrahasznosítás volt a cél, hanem egy magasabb minőséget képviselő újraalkotás, vagyis az upcycling, amely magába foglalja a tervezők, az anyagok és az alkotási folyamat fejlődését is.
 




Fotó: Magyar Gergő

A Medence Csoport és a Kultúrgorilla közös szervezésű projektjében először a júliusi tervező workshop-on találkozott egymással a 14 kiválasztott alkotó, majd a fesztivál előtt újra összegyűltek, hogy létrehozzák az árnyékolóból, kiállító térből, kifutóból és mobil bútorokból álló installáció együttest. Ekkor derült ki igazán, hogyan oldják meg az eléjük kerülő feladatokat, hogyan lesz belőlük közösen gondolkodó és dolgozó csapat, akik valódi, “szigetbarát” installációkat terveznek és építenek.

Végül megszületett a tér, ahová naftalin illatú kardigánok között egy régi, kétajtós szekrényen át vezetett az út. Az onnan nyíló, élénkszínű kifutón a szerepelni vágyó szigetlakók bemutathatták a szomszédos workshop-on varrt ponyva táskájukat és azokat a pólókat, amiket a szekrény mellett lévő stencilműhelyben saját tervezésű mintákkal díszítettek. A kifutó mellett a fűben spontán formatervezett, gumibelsőből fonott szék, világító traktor kerék és reklámponyvába öltöztetett kétfejű piton csábított pihenésre. Aki a piros raklapokkal kijelölt úton felsétált a domb tetejére beülhetett a kompozíciót uraló, teniszbírói székből és lécekből átlényegült szörny amorf trónjába is.

Mindenkit, aki többet szeretne tudni az alkotókról, teremtményeikről és az upcycling keretei közt alakuló közös munkáról, szeretettel várunk a Design Héten, a MakettLaborban megrendezendő Octopoly kiállításra és kerekasztal beszélgetésre.

Bővebb információ: facebook.com/octopoly

A workshopban résztvevő tervezők:
Bogó Krisztina, Cséfalvay Lilla, Dormán Miklós, Fekete Lili, György Előd, Hukaya Simon, Kardos Emőke, Kerekes Kata, Matúz Péter, Medveczky Márton, Péter Zsuzsa, Rubi Anna, Szörcssey Ágnes, Veruleisvili Alex


Szervezők: Medence Csoport bt., Kulturgorilla
Támogatók: Nka, Sziget, Ferencvárosi Önkormányzat
Partnerek: Fidelio, Budapest Design Hét 2011, Mástészta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...