2011. augusztus 24., szerda

Évadnyitó a Gárdonyi Színházban

Évadnyitó a Gárdonyi Színházban
Évad végéig biztosított a színház működése, januártól azonban más szervezeti formában – hangzott el a Gárdonyi Géza Színház évadnyitó társulati ülésén. Stabil az anyagi helyzet, a közönség pedig bizalmat szavazott, hiszen a tavaly júliusi adatokhoz képest, idén megkétszereződött a bérletvásárlási kedv.  


Míg néhány hónappal ezelőtt még kérdéses volt, megmarad-e a színház. Most stabil anyagi helyzetről számolt be Szabó Róbert, a fenntartó Heves Megyei Közgyűlés elnöke. Van fedezet a közalkalmazotti bérek kifizetésére, de a bevételek mellé kormányzati támogatásra várnak.
Az erőgyűjtés, a tartalékképzés időszaka következik – fogalmazott Blaskó  Balázs igazgató. Növelni szeretné a nézőszámot, a következő  hónapokban a bevételek jelentik a színház költségvetésének alapját. Bíztató, hogy a színházért összefogtak a civil szervezetek, és a közönség bizalmat szavazott azzal, hogy dupla annyi bérletet váltottak eddig, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  
Megújult a tánctagozat
Topolánszky Tamás vezeti majd a megújult tánctagozatot GGTánc Eger néven. Nyolc táncművészt hívott Egerbe. Mint elmondta: az önálló produkciók mellett részt vesznek a színház zenés előadásaiban is.
Új tagokkal bővül a társulat
A Pesti Magyar Színház Akadémiáján az elmúlt években végzettek közül öten jönnek Egerbe: Bánfi Kata, Nagy Barbara, Nánási Ágnes, Endrédi Gábor és Radvánszki Szabolcs, itt játszik majd az egri születésű Káli Gergely is.
A Kaposvári Egyetemen végzett Nagy Karina és Szik Juliska mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomát szerzett Marjai Virág is a megyeszékhely társulatát gazdagítja, valamint Ozsgyáni Mihály, akivel Sopronban és Szegeden is találkozhatott már a színházszerető publikum.
A névsorból is jól látszik: elsősorban fiatalokat szerződtetett a direktor, de találkozhatunk Egerben jól csengő nevekkel is szeptembertől, így Kascsák Dórával, Zám Andreával és Varró Emesével, de számít Szilágyi Olgára és Kincses Károlyra is. 
Magyar évad
Magyar szerzők műveit tűzi műsorra a 2011/2012-es évadban a színház.
Sütő  András: Káin és Ábel, Huszka Jenő: Mária főhadnagy, Bartók Béla – Balázs Béla: A fából faragott királyfi, Háy Gyula: Mohács, a Csíksomlyói passió, Makk Károly rendezésében Molnár Ferenc: Játék a kastélyban, Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli, valamint a Vesztett éden, Magyar Elemér: Keresd a nagypapát! Fazekas Mihály – Schwajda György: Lúdas Mátyás és az Eltüsszentett birodalom című táncjáték szerepel a műsortervben.
Továbbra is műsoron marad a Látogatók és a Mátyás mesék című  előadásunk. 
Az egri társulat el is kezdte a munkát: első bemutatjuk Sütő András: Káin és Ábel című drámája lesz október 7-én, Blaskó Balázs rendezésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...