2011. augusztus 19., péntek

Változatos, sokszínű programok ősszel Pécsett

Változatos, sokszínű programok ősszel Pécsett 
Boban Marković, Sebestyén Márta, Ránki Dezső, a Budapest Klezmer Band is fellép
Nemcsak nyáron, hanem ősszel is megéri tájékozódni a pécsi kulturális eseménykínálatban, hiszen néhány héten belül újra igazi programkavalkád várja az itt élő és turista vendégeket. A Kodály Központ, a Zsolnay Negyed, a Művészetek és Irodalom Háza, illetve a Cella Septichora egyaránt gazdag kínálatot vonultat fel a közeljövőben.
A Kodály Központban az őszi hónapok igazi sztárparádét ígérnek a nyárutón, s az őszi hónapokban. Hamarosan, augusztus 27-én a koncertterem ad otthont a Budapesti Operettszínház sztárja, Peller Károly és a Pannon Filharmonikusok lemezbemutató gálaestjének. A műsor keretében fellép Oszvald Marika, Kalocsai Zsuzsa, Fischl Mónika és Kékkovács Mara is. Szeptember 10-én a világszerte ünnepelt szerb zenész, Boban Marković ezúttal fiával, Markóval és 13 tagú zenekarával lép színpadra, hogy elbűvöljék közönségüket.
A Pannon Filharmonikusok szeptember 15-i évadnyitó hangversenye után szeptember 16-án ad közös koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band a Kodály Központban. Az est során Jávori Ferenc ősbemutatójára is sor kerül Emlékek, álmok – Munkácsi kincseim címmel. Szeptember 25-én a Kaláka zenekar lép fel a koncertteremben, a műsorban főleg Kányádi Sándor megzenésített versei szerepelnek, az esten azonban a kolozsvári költő versein túl néhány jiddis népdal is elhangzik majd, melyek fordítója ugyancsak Kányádi Sándor volt. 
Október 10-én a jazz, a komolyzene és az opera világában egyaránt otthonosan mozgó észak-morvaországi származású, New York-i előadóművész, Iva Bittová és hűséges duó-partnere, Vladimír Václavek adnak igazi, különleges zenei élményt jelentő hangversenyt. Szeptember 24-én pedig Sebestyén Márta a reformkor Magyarországának „szórakoztató zenéjébe”, azaz Liszt korának népi és társasági zenei világába kalauzolja el a hallgatóságot. Október 25-én a híres zongoraművész páros, Ránki Dezső és Klukon Edit ezúttal fiukkal, Ránki Fülöppel lépnek fel, a koncerten közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa. Novemberben pedig Chick Corea zenekarának egykori nagybőgőse, napjaink legsikeresebb izraeli jazz zenésze, Avishai Cohen látogat triójával Pécsre.
_________________________
A Művészetek és Irodalom Házában a nyár végétől ismét egymásba érnek a programok. Augusztus 23-án a lengyel Wegajty Theatre előadása, A „Water (Víz) 2030” egy vízió a jövőből, ami azt taglalja, vajon mit fog számunkra jelenteni a víz pár évtizeden belül: vágyaink sötét tárgyát, az életet magát, illetve egy árucikket mindenekelőtt. Másnap, augusztus 24-én José Carlos Carmona spanyol íróval találkozhat a közönség. Szeptember 1-jén nyílik meg az a tárlat, amelyen a pécsi bányászati emlékeket tekinthetjük meg, szeptember 4-én pedig bányásznapi programok, vetítések, fórum várja a nagyérdeműt. Ezek után a Művészetek és Irodalom Házába látogat még szeptember 12-én egy író-olvasó találkozó keretében Ljudmila Ulickaja író, valamint szeptember 22-én Sándor György humoralista adja elő válogatott rögtönzéseit. Szeptember 30-tól október 1-jéig a Művészetek és Irodalom Háza pedig igazi mesés hétvége helyszíne lesz a Népmese Napja alkalmából.
_________________________
A Cella Septichora Látogatóközpontban augusztus 26-án nyílik meg Romvári Márton festőművész Az anyag negyedik halmazállapota című kiállítása. Szeptembertől múzeumpedagógiai program keretében általános iskolások számára terveznek gyermek-tárlatvezetéseket. Hathetes felkészülés során Pozsárkó Csaba bemutatja a pécsi ókeresztény temetőt diákoknak, akik közül a legjobbak már önálló idegenvezetőként tarthatnak tárlatvezetést a fiatalabb korosztálynak, így jobban felkeltve az érdeklődést. 
Szintén nagyon érdekesnek ígérkeznek a Kulturális Örökség Napjai (szeptember 17-18.), amelyen a Cella Septichora Látogatóközpont három programmal jelentkezik: ingyenesen látogathatók lesznek a pécsi világörökségi helyszínek, valamint a Zsolnay Mauzóleum, illetve szeptember 17-én a szőlő, mint Pécs történetének egyik ősi szimbóluma áll majd a középpontban. Aznap ugyanis dr. Majdán János történész tart előadást a Művészetek és Irodalom Házában, majd a részvevők egy várostörténeti séta keretében olyan helyszíneket látogatnak meg, ahol a szőlőmotívum feltűnik. A program a Vylyan Pincészet interaktív sajt- és borkóstolójával zárul. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...