2011. szeptember 6., kedd

Búcsúzik A Nyolcak kiállítás

Búcsúzik A Nyolcak kiállítás

Vasárnap láthatja a nagyközönség utoljára a 20. század elejei progresszív magyar művészcsoport, a Nyolcak csaknem 200 műalkotását bemutató tárlatot a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás aznap este 10-ig tart nyitva és több különleges program is színesíti a zárónapot: este hatkor a Nyolcak nyomában című egy órás, nemrégiben elkészült dokumentumfilmet, majd azt követően az alkotók részvételével zajló kerekasztal-beszélgetést, nyolc órától pedig Gergye Krisztián Trilógia Maraton performanszát láthatja  a nagyközönség  a múzeumban. A május közepén nyílt kiállítást eddig csaknem ötvenezren tekintették meg.

18.00 A Nyolcak nyomában – filmvetítés (Barokk Csarnok)
A Nyolcak csoporttá szerveződésének előzményeibe, kiállításaiknak történetébe, az alkotókat körüllengő pezsgő szellemi életbe és a bohémtanyák világába is bepillantást enged A Nyolcak nyomában című, nemrég elkészült dokumentumfilm. A film alkotói (Szalay Péter, rendező; Nagy Ernő, operatőr; Barki Gergely és Schilling Sára művészettörténészek további felkért szakértők bevonásával, mint Passuth Krisztina, Rockenbauer Zoltán és Molnos Péter) végigjárva a Nyolcakhoz köthető legfontosabb helyszíneket, több olyan adatra, dokumentumra, sőt műtárgyra bukkantak nyomozásuk során, amelyek eddig ismeretlenek voltak a kutatók előtt. A Nyolcak tevékenységének legfontosabb színterein, Párizsban, Nyergesújfalun, Körtvélyesen és számos budapesti helyszínen forgatott a stáb. A kor légkörének megidézését archív rádiós interjúk, korabeli mozgóképek és számos fennmaradt dokumentum teszi hitelessé. 

19.00 Kerekasztal-beszélgetés a film alkotóival – résztvevők: Barki Gergely, Nagy Ernő, Schilling Sára,Szalay Péter (Barokk Csarnok)

20.00 Csendélet zajjal (Trilógia Maraton 1/3)
A Gergye Krisztián Társulat performansza (Reneszánsz Csarnok)

Gergye Krisztián Társulata idén ünnepli létezésének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2011-2012-es évad egészén átívelő, összesen 14 eseményből, stációból álló performansz-sorozatot indított, melynek keretében minden egyes előadás egyszeri és megismételhetetlen premiernek számít. A projekt címe: Trilógia Maraton
A sorozat első, kőszegi, és második, pannonhalmi állomása után a következőre a Szépművészeti Múzeumban, A Nyolcak kiállítás finisszázsaként kerül sor.

Szereplők:
Ágens – Bakos Éva – Blaskó Borbála – Bocsi Eszter – Lőrinc Katalin – Szakács Ildikó – Szalontay Tünde - Tárnok Marica – Virág Melinda – Gergye Krisztián

Zenei szerkesztő: Philipp György
Jelmez, kellék, installáció: Béres Móni
Smink, maszk: Károlyi Balázs
Video, dokumentáció és vetítés: Nay Tilda
Dramaturg konzultáns: Miklós Melánia
Pszichológus konzultáns: Csigó Katalin
Produkciós menedzser: Trifonov Dóra
Produkciós asszisztens: Hajós Eszter
Rendező, koreográfus, látványtervező, író: Gergye Krisztián
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...