2011. szeptember 2., péntek

Próbál az egri tánctagozat

Próbál az egri tánctagozat
Elkezdte a munkát a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata. Liszt születésének 160. évfordulóján a zeneszerző Les Préludes című szimfonikus költeményére készít táncjátékot Mészáros Máté, koreográfus. A GGTánc Eger társulatának ez lesz az első önálló produkciója. A közönség december 2-án láthatja.
Liszt Ferenc egyik legközismertebb alkotása az ember örök sorskérdésével foglalkozó Les Préludes címû szimfonikus költemény: az ember érzelmei, eszméi, küzdelmei szólalnak meg a műben hol sejtelmesen, hol kirobbanó erővel. A cím előjátékokat jelent – ám Liszt az egész élet érzelmi hullámzását jeleníti meg benne. A gyengéd, tragikus, viharzó, ábrándozó, majd harcias hangulatok váltakozása szinte kínálja a művet a táncszínpadi vizuális megjelenítésre.
Mészáros Máté a Táncművészeti Főiskola elvégzése után, a Szegedi Kortárs Balett tagja lett, utána külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Jelenleg az Ultima Vez társulat tagja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...