2011. szeptember 28., szerda

Utazás a Déli-sarkra a volt tévészékházban

Utazás a Déli-sarkra a volt tévészékházban
A Déli-sarkra és az érzékelés határain túlra indulhatnak expedícióra a nézők az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 29. és október 1. között. A brüsszeli CREW társulat előadása, a Terra Nova a valós térben és a virtuális térben kínál szokatlan színházi élményt a közönségnek egy rendhagyó helyszínen, a budapesti Tőzsdepalotában, a volt tévészékház épületében. A legújabb immerzív technológia megtréfálja az agyat és becsapja az érzékszerveket. A kibertérben még abban sem lehet biztos az ember, hogy amit a saját testének vél, az tényleg az övé-e.
Fotó-Stefan Dewickere


Robert Falcon Scott, a Brit Királyi Flotta tisztje társaival 1911-ben indult a Déli-sark felfedezésére. A norvég Roald Amundsen azonban egy hónappal megelőzte őket, így az ő neve került a történelemkönyvekbe. A brüsszeli CREW társulat rendhagyó színházi produkciója, a Terra Nova megtörtént eseményeken és naplójegyzeteken alapul, de a kaland a múltidézéssel éppen csak elkezdődik. A Déli-sark felfedezése ugyanis a saját elménk felderítésének a metaforája. A közönség tagjai időnként Scott kapitány expedíciójának tagjai, néha a saját történetük főszereplői lesznek, néha pedig egyszerűen csak nézők maradnak. Mindenki egyszerre többféle módon van jelen az előadásban. Bizonyos jelenetek közben a közönség tagjai virtuális valóság-szemüvegeket és fejhallgatókat kapnak. Fizikálisan a budapesti Tőzsdepalotában lesznek, mentálisan viszont a számítógép által generált kibertérben mozognak majd, ahol szokatlan ingerek csapják be az érzékszerveket és az agyat. Tényleg azt látom, amit látni vélek? Tényleg azon a helyen vagyok, amit látni vélek? Ez az én testem vagy valaki másé?

Videó a CREW korábbi produkcióiról: http://www.youtube.com/watch?v=WKXnTndA0wY&feature=player_embedded
A CREW az elmúlt hét évben készült előadásaiban és interaktív installációiban rendszeresen kísérletezik az úgynevezett immerzív technológiai környezet művészeti alkalmazásával és a neuro-fiziológia által felvetett filozófiai kérdésekkel. A Terra Nova című előadás premierje júliusban Európa egyik legrangosabb színházi eseményén, a franciaországi Avignoni Fesztiválon volt. Az előadást a világon másodikként Budapesten, a PLACCC Fesztiválon mutatja be a társulat, mielőtt európai turnéra indul.  
Támogatók: Európai Bizottság (DGEAC), Nemzeti Kulturális Alap, Flamand Közösség, Flamand Irodalmi Alap, Tőzsdepalota Kft., Polgár Krisztina Emlékalap, Summa Artium
Médiatámogatók: PORT.hu, FUNZINE, NOL, Népszabadság, Fidelio, Pesti Est, Moha Online, 7óra7, színház.hu, Kultúrpart

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...