2011. szeptember 12., hétfő

Gyermekprogramok az Operában

Gyermekprogramok az Operában


A 2011/2012-es évadban is meghirdette rajzversenyét az Operaház. A Varázsceruza pályázói korábbi, vagy friss operai élményeik alapján, szabadon választott technikával készült képeikkel vehetnek részt a versenyen 2012. március 29-ig. A négy korcsoport (3-18 éves korosztály) munkáit zsűri díjazza: Velich Rita jelmeztervező, Székely Annamária és Miksa Bálint festőművészek és Zenovitz Zénó festőművész, az Operaház festőműtermének vezetője. Díjátadás: 2012. április 29-én vasárnap, 11 órakor, a Pomádé király új ruhája előadáson.
A Makaróni karmester kalandjai című programot kilenc alkalommal rendezik meg az évadban a 8-12 éves korosztály számára. A gyerekek Makaróni karmester elveszett pálcáját kutatják. Elindulnak az Operaház zegzugos termein, lépcsőházain át, bekukkantanak a királyi páholyba, megnézik az ülések alatt, a hatalmas márványlépcsőház márvány oszlopai között. Az operaházi kalandozás közben eljutnak a díszletfestő terembe, megnézik, hol öltöznek az énekesek, és eljutnak a színpad mögé, ahonnan végül a nézőtéren találják magukat. Kalandozásuk alatt az Operaház titkai, a színfalak mögötti világ tárul fel azok számára, akik elkísérik Makaróni karnagy urat. Ő pedig csak mesél, mesél, mesél, az operákról, az épületről, az énekesekről, táncosokról és zenészekről.
A Hangszervarázs című sorozat a hangszercsoportok bemutatását tűzte ki célul az óvodások és kisiskolások számára. Azokat a gyerekeket várják az Operaház Királyi Lépcsőházába, akik szeretnének megismerkedni azokkal a hangszerekkel, amelyek az opera- vagy balettelőadások alkalmával megszólalnak a zenekarban. A 2011/2012-es évad során tizenhat alkalommal lesz kötetlen, játékos hangszerbemutató, olykor gyerekelőadók közreműködésével.
A Csengő-bongó délután című programsorozat szintén ennek a korosztálynak szól. A különleges szépségű Székely Bertalan teremben, a közel egy órás foglalkozáson játékos formában mesélik el nekik egy-egy hangszer múltját, fejlődését, de meg is szólaltatják azokat, a zenekarban használatos kisebb és nagyobb hangszertestvérekkel együtt. A hangszereket mindig az Operaház zenészei mutatják be meghívott gyerekek, vagy hangszeres együttesek segítségével. A terem elrendezése lehetővé teszi, hogy a program a kis vendégektől karnyújtásnyira zajlódjék, így a helyszín varázsa és a hangszerekkel való közvetlen találkozás életre szóló élményt nyújthat a gyermekeknek.
A dalszínház Varázslatos opera című zenés, játékos programján a szülőkkel, vagy szervezett csoportban érkező ovisok és iskolások megismerkedhetnek az opera műfajával, de hangszerekkel, zenészekkel és énekesekkel – azaz az operaelőadások közreműködőivel – is találkozhatnak. Az interaktív zenés program után a gyerekek bekukkanthatnak a dalszínház legszebb termeibe is, miközben izgalmas történeteket hallhatnak az Operaházról, a csodálatos zenepalotáról.
Októberben két alkalommal, majd az évad során még négyszer játssza az Operaház a Pomádé király új ruhája című darabot, amely minden alkalommal hangos ovációra készteti a gyerekközönséget. A régi-új kedvenc, Hamupipőke, aki Rossini dallamaival bűvöli el a hallgatóságot októberben és novemberben összesen hat alkalommal várja az ifjakat az Operában.

Részletes információk: http://www.opera.hu/hu/ifjusag
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...