2011. szeptember 13., kedd

Pink Freud (PL), Wattican Punk Ballet (AR/H) az A38 Hajón

Pink Freud (PL), Wattican Punk Ballet (AR/H)
Polyphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő
2011. szeptember 30., péntek 19:30h
Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft. Jegyek vásárolhatók az A38 Hajón, a hajó honlapján (www.a38.hu), illetve bármely ismert jegyirodában. 
Az A38 Hajó  Magyarország EU-elnökségét népszerűsítő  sorozatának utolsó állomásán, záróeseményén az itthon már többször fellépett vagabund dzsesszkvartett, a Pink Freud, illetve az egészen frissen alakult, első koncertjeinek egyikét adó Deti Picasso-mellékprojekt, a Magyarországon élő örmény-orosz testvérpár által alapított, elektropunkban utazó Wattican Punk Ballet mutatkozik be. 
2011. január elsejétől fél éven át Magyarország látta el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Magyarország 2004. május elseje óta teljes jogú tagja az európai közösségnek, de ez a tagság igazán most teljesedik ki: az elnökséggel hazánk fontos lehetőséget kap, hogy külpolitikai, gazdasági és nem utolsósorban kulturális elképzeléseit érvényre juttassa. Az elnökség alkalmából nagylélegzetű koncertsorozat indult az A38 Hajón: a Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat alcíme: Unity, Diversity, Music (Polifónia – Egység, sokféleség, zene) a lehető legpontosabban írja le célját. Az egy éven keresztül zajló, 50 duplakoncertből álló sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik. Polyphony, polifónia, avagy többszólamúság: a sorozat üzenete egyértelmű – be- és megmutatni Európa gazdag zenei kultúráját, sokszínűségét, azt a villódzó gazdagságot, amitől e kontinens az, ami. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek. A sorozatot a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest támogatja.  
A gdanski Pink Freud azon zenekarok közé tartozik, amik már önmagában zseniális névválasztásukkal is azonnal felhívják magukra a figyelmet. És ha a jó név mellé még nagyszerű muzsika is társul, akkor szinte kész is a karrier: a Pink Freud nem véletlenül lett Lengyelország legnépszerűbb dzsessz-zenekara. 
A kilencvenes évek végén eredetileg trióként alakult, mára – számos tagcsere után – kvartetté bővült együttes sikerét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy második lemezét már a multi Universal Music jelentette meg, és a 2003-as Sorry Music Polska a lengyel dzsessz egyik legnagyob nemzetközi dobása lett. 
A Pink Freud – legutóbbi albumának címével élve – igazi „dzsessz-szörny”: minden műfaji határt leromboló poszt-bebop, poszt-rock, poszt-punk zenéje kiméraként mindent magába olvaszt. Egy Pink Freud lemez maga a műfaji őrület: hagyományos, behízelgő szvingrészletet brutális erejű drum and bass betéet szakít meg, onnan kegyetlen Hendrixes hangzásokkal riogat, hogy az egész egy elektronikus ambient-tájképben nyugodjon le. Egyszerre improvizatív és a legapróbb részletig kiszámított, akusztikus és elektronikus, popsan slágeres és és free jazzesen elborult. Súlyos zajzene váltakozik rafinált diszkóval vagy éppen klasszikus zeneszerzők megidézésével: a Pink Freud ama dekonstruktivista korszak jellegzetes és kimagasló képviselője, amiben minden egymás mellé helyezhető, „minden működik”. Ugyanakkor a lengyel kvartett mégsem értékteleníti el a különböző elemeket, inkább felerősíti titkos, rejtett összefüggéseiket, így adva folyamatosan új és új élményt a hallgatónak-nézőnek. 
A zenekar tagjai
Wojtek Mazolewski: basszusgitár
Adam Baron: trombita
Tomek Duda: szaxofon
Jerzy Rogiewicz: dob, ütőhangszerek 
Lemezek
Monster of Jazz, 2010
Punk Freud, 2009
Jazz Fajny Jest, 2005
Sorry Music Polska, 2003
Zawijasy, 2001 
www.pinkfreud.art.pl/
www.myspace.com/pinkfreudmusic  
A Wattican Punk Ballet egy budapesti székhelyű művész- és alkotóközösség, zenei ügynökség és lemezkiadó, ami a kitűnő örmény-orosz-magyar zenekar, a Deti Picasso köré szerveződött. Két stabil tagja a Deti Picassót is alapító zenész-képzőművész testvérpár, Gaya és Karen Arutyunyan. Műfajilag besorolhatatlan muzsikájuk a folk, a rock, a dzsessz és az elektronika határmezsgyéjén egyensúlyoz, és a zene erejét csak növeli a látványos, performance-szerű élő előadás. 
Magát a Deti Picassót Magyarországon már bizonyosan nem kell bemutatni, a pszichedelikus rocktól a kortársi módon ujraértelmezett népzenéig terejdő skálán mozgó  zenekar számtalan szuggesztív koncertet adott már, többek között az A38 Hajón is. A zenekar két vezéregyénisége, a rendkívül sokoldalú Arutjunján-testvérek azonban folyamatosan keresik az új önkifejezési lehetőségeket és formákat, és ezek bizony gyakran szétfeszítik a Deti Picasso kereteit. Éppen ezért alapították meg a Wattican Punk Ballet-t, ami már nevében is jelzi a produkció gegekre épülő, spontán jellegét. 
„Geg, tánc és punk” - a duó nagyjából így foglalja össze a Wattican Punk Ballet zenéjét és előadásmódját. A WPB igazi kaméleon: hol a White Stripes-ra emlékezető felállás (lány a dobok mögött, fiú gitárral), hol kemény elektropunk zúzda, programozott alapokkal, hol színpadi előadás, varieté: kedves sanzonok, veszélytelen pop-blődlik keverednek sújtó rock-and-roll őrülettel, improvizációval, recsegős funkkal, jelmzekkel, szerepjátékokkal, állandóan váltogatott hangszerekkel. 
Hihetetlenül friss hatású zenekar a Wattican Punk Ballet, egyedien üde jelenség a műfajokra szabdalt kortárs artpop-kultúrában. 
A duó tagjai
Gaya Arutyunyan: ének, dob, gitár, billentyűsök
Karen Arutyunyan: gitár, programozás, dob 
http://www.vaticanpunkballet.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...