2010. május 31., hétfő

Kiállításmegnyitó: 100 év azonosság, 100 év változás. Torday Emil nyomában Kongóban

A kiállítással az európai Afrika Napok programjához kapcsolódunk.
Torday Emil (1875–1931) Afrika-kutató 1900–1909 között három jelentős kutatóutat bonyolított le a Kongó-medencében. Utolsó, 1907-1909-ben tett útjának eredményeként többezer tárgyat is gyűjtött. E gyűjtemény legnagyobb része a British Museumban található, ám Torday Emil a budapesti Néprajzi Múzeumnak is ajándékozott több mint négy és félszáz néprajzi tárgyat, amellyel beírta nevét a múzeum anyagát önzetlenül gazdagító adományozók közé.
E tudományos szempontból a leggyümölcsözőbb kutatóútjának a századik évfordulóján, 2009 nyarán expedíció indult a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Torday Emil egykori útvonalának egy részét bejárja.
Az expedíció sikeresen eljutott azokhoz a népcsoportokhoz és helyszínekre, ahol Torday legkiemelkedőbb kutató- és gyűjtőmunkáit végezte. Az expedíciót Lóránt Attila fotográfián, Reisinger Dávid mozgóképen dokumentálta. Szilasi Ildikó, a csapat vezetője antropológusként tett megfigyeléseket, valamint tárgyi gyűjtőmunkát végzett Charles Ngwabwanyi Kunda kongói antropológus közreműködésével.
A 100 év azonosság, 100 év változás. Torday Emil nyomában Kongóban című kiállítás tartalmát Torday Emil 20. század eleji kutatóútjain, valamint a 2009 nyarán megvalósult Torday–Kongó-expedíció során készített dokumentációk és fotográfiák adják. A kiállítás témáit magas művészi színvonalú archív és jelenkori fotográfiák és rövidfilmek, valamint tárgyi illusztrációk és szövegmagyarázatok teszik tartalmassá.
A kiállításból a néző képet kaphat Torday Emil életéről, munkásságáról. Megértheti, miért volt kiemelkedő és újító szemléletű kutató a maga korában. Bepillantást nyerhet a kongói Kuba Királyságba, a busongó, bunda, lele népcsoportok kultúrájába vagy a boszorkánybörtönbe. Megtudhatja, miért titkos a pende művészet, és hogy vajon ki a legjobb gitenga. A kiállítás megtekintése során a látogató mindezt száz év távlatából teheti meg, a Kongói Demokratikus Köztársaság Belgiumtól való függetlenné válásának ötvenedik évfordulóján.

A kiállítás alkotói: Szilasi Ildikó antropológus, Lóránt Attila fotográfus, Reisinger Dávid operatőr.


Lóránt Attila itt kiállított képein kívül párat, amik szintén ezen az expedíción készültek, már meg lehetett tekinteni a korábban vele készült interjúban a Kísérleti Adásban. Aki kíváncsi rájuk itt megnézheti:
Interjú: Lóránt Attila
Egyébként ritka az, hogy egy kiállító végigfotózza a saját megnyitóját, de Lóránt Attila ez a típus, így érdekességképpen megtekinthető, hogy ő milyen képeket csinált és a pozíciói is beazonosíthatóak az előbbi képeken. Lóránt Attila képei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...