2010. július 5., hétfő

Kiállításajánló: Ritkán látott képek


A Magyar Fotográfusok Háza és a Magyar Fotográfiai Múzeum bemutatja
RITKÁN LÁTOTT KÉPEK
Válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből 
A Magyar Fotográfiai Múzeum immáron közel húsz éve nyitotta meg kapuit a fotográfia iránt érdeklődők előtt, mely idő alatt gyűjteményét, melynek alapját a Magyar Fotóművészek Szövetségétől kapta ajándékba és hetven ezer alkotást tartalmazott, megtízszerezte.
A raktárakban őrzött képeket azonban a múzeum munkatársai, állandó kiállítási tér hiányában, csak időszakosan tudják a közönség elé tárni, s vannak olyan felvételek, melyeket még soha nem is láthatott a közönség, pedig művészi kvalitásai okán már régen egy kiállítás falán lett volna a helyük.
A Mai Manó Házban megrendezésre kerülő kiállítás azokra a képekre koncentrál, melyeket vagy nagyon ritkán láthatnak a kiállításokra rendszeresen ellátogató nézők, vagy még soha nem is kerültek a falakra.
Kiállításunk azt bizonyítja be, hogy nem csak a világhírű alkotók hagyatékából kerülnek elő olyan alkotások, melyek megérintenek minket, hanem a fotómúzeumban őrzött alkotók legtöbbje készített olyan felvételt, mely méltán számíthat az elismerésünkre.
A kiállítás egyben egy fotótörténeti ívet is bemutat, hiszen a kiállításon szereplő  tárgyak közül kronológiai rendben haladva megtalálhatjuk a fényképezés egyik legelső technikai eljárásával készült felvételt is, majd a fekete-fehér fotókon át eljutunk napjaink digitális képkészítési technikájához. Tehát kiállításunk időben felöleli azt a több mint 170 évet, amióta a fotográfia szerepet játszik mindennapjainkban, a kiállítás legújabb alkotása szinte „tegnap” készült.


 A kiállításon szereplő  felvételek mindegyike még nem része vizuális kultúránknak, de pont ez teszi izgalmassá ezen felvételek jövőbeni sorsát, hogy melyek válnak majd – reményeink szerint – ikonikus alkotásokká.
A Mai Manó Ház jóvoltából és vele összefogva a Magyar Fotográfiai Múzeum esélyt ad ezeknek az alkotásoknak, hogy emlékezve rájuk, szívünkbe lopják magukat, és elfoglalhassák méltó helyüket a magyar fotótörténetében.
A kiállításon szereplő alkotók a teljesesség igénye nélkül: 
Angelo, Almássy Pál, Ata Kandó, Balogh Rudolf, Balla Demeter, Benkő Imre, Drégely Imre, Fejes László, Hervé Lucien, Haris László, Keleti Éva, Kepes György, Kerekes Gábor, André Kertész, Kinszki Imre, Klösz György, Korniss Péter, Kudász Gábor Arion, Mai Manó, Minyó Szert Károly, Nádas Péter, Pécsi József, Szilágyi Lenke, Tóth György
 
A kiállítás kurátora: Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója
 
A kiállítás megtekinthető: 2010. július 2 – szeptember 5. között,
minden hétköznap 14 és 19 óra,
hétvégén 11 és 19 óra között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...