2011. július 25., hétfő

Kortárs művészeti táborok a miskolci Vasgyárban

Élet egy halott gyárban-
Július 27-28-29-én több művészeti tábor fut egy időben Miskolcon

Ingyenes táborok fiataloknak a miskolci Vasgyárban :
MŰÚT Írótábor (július 25-30.)
Maladype színházi tábor (július 22-augusztus 4.)
Filmgyár  (július 26-augusztus 4..)
Gyársztori, Vasgyár-helytörténeti tábor (július 25-30.)
A zene legyen veled, (július 29-augusztus 4.)
Képgyár, képzőművészeti és fotós, vizuális antropológia tábor, (július 17-22.)
TUDÁSGYÁR  PROJEKT
MISKOLC
(Factory Sportaréna, a volt vasgyárban)

A Szépmesteségek Alapítvány (MŰÚT folyóirat, Miskolc) és a KKSK (Factory Sportaréna, Vasgyár) közös pályázata mintegy 70 millió Ft-ot nyert a TÁMOP kiírásán. ("Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért 2. kör: A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában) Projekt indult 2010. november1-én, zár 2012 áprilisában.

A nyertes pályázat lényege:

A két pályázó a kortárs művészetek több területén nyújt ingyenes képzési lehetőséget jellemzően középiskolás fiatalok (és részben egyetemisták) számára. (Film, irodalom, színház, zene, képzőművészet, helytörténet, mindennapi kultúra, plusz közösségi események). A szakkörök, műhelyek, táborok, nyilvános nagyrendezvények nagyrészt a volt Vasgyár területén  a Factory Sportarénában zajlanak majd, (néhány a belvárosban) és összesen több mint ötszáz fiatal vesz majd részt rendszeresen a képzéseken 17 hónapon át, több mint 400 foglalkozáson.  Életet  a Vasgyárba, mondjuk mi, hiszen régi-régi adóssága a városnak, hogy ezen a majdnem halott több mint százharminc hektáron elinduljon valami határozott rekultivációs folyamat. A fiatalok az elméleti és gyakorlati oktatáson túl betekintést nyernek egy-egy szakmába, annak részleteibe, tehát bizonyos szempontból pályaválasztási segítség is ez nekik, az általános kulturális gazdagodáson túl.

Célcsoport
  • a Vasgyár környezetében élő fiatalok
  • alacsony végzettségű hátrányos helyzetű fiatalok
  • rossz családi körülmények között élő hátrányos helyzetű fiatalok
  • roma fiatalok
  • művészet iránt érdeklődők, tehetséges miskolci fiatalok
  • helyi fiatalok, önkéntesek



Egy példa a táborok közül:

Tabu - tábor a Vasgyárban a Tudásgyár Deszka műhelyével és a Maladype Színházzal

Előadás születik 2011. július 22-e és augusztus 4-e között, a Vasgyárban. A volt LKM irodaházban és a Factoryban a Tudásgyár Deszka műhelyének szervezésében, a Maladype Színház közreműködésével harminc diák a tabuk témájában vesz részt színházi foglalkozásokon, próbákon. Ami közös munkájukból születik, augusztus 4-én láthatja a közönség, a Factory Fesztiválon.
A Maladype a mai hazai független színház meghatározó csoportja. Művészeti vezetőjük, Balázs Zoltán olyan nagy tudású mestereknél tanult, mint például Robert Wilson. A társulat – amelynek tagjai magyar, román, svéd, amerikai színiiskolákban alapozták meg a tudásukat - egyre kifinomultabb színházi nyelvet használva hozzák létre előadásaikat. A Maladype a határokon túl is képviselő a magyar független színház törekvéseit: az utóbbi évadokban Európa számos fesztiváljának vendége volt.

www.tudasgyar.info.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...