2011. július 20., szerda

Ünnepélyesen megáldották a pécsi Zsolnay Mauzóleumot


Ünnepélyesen megáldották a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében felújított és látogathatóvá tett pécsi Zsolnay Mauzóleumot 2011. július 18 -án. A z eseményen részt vett dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere, a Zsolnay család tagjai, valamint Páljános András, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vezérigazgatója. A különleges épületet dr. Udvardy György megyéspüspök áldotta meg .

A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos 1900 -ban történt elhunyta után fia, Miklós emeltette a gyárral közvetlenül határos magaslaton . A pici dombocska a gyáralapító egyik kedves helye volt, ahol szívesen időzött és szemlélte a lent elte rülő gyárat. Zsolnay Vilmos veje, Sikorski Tádé építész tervei alapján az építkezés és a környezet kialakítás a 1901 -ben kezdődött. A pécsi Pantheon felépítésében a gyár valamennyi munkása részt vett, a legapróbb részletekig mindent ők maguk készítettek.

Zsolnay Vilmos érckoporsóját 1913-ban helyezték örök nyugalomra a családi kriptában, őt követte 1919 -ben felesége, Bell Terézia is. Rajtuk kívül ma már csak fiúk, Miklós nyugszik itt, a többi családtag földi maradványait, urnáit a vandál pusztítások nyomán igencsak megrongálódott állapotban 1986 -ban a pécsi dísztemetőben helyezték örök nyugalomra.

A neoromán épület egy sírkápolnát és alatta egy sírkamrát foglal magában díszes eozin szarkofággal, 32 koporsó -fülkével. A mauzóleum homlokzatát mázatlan pirogránit lapokkal burkolták, a félgömb kupolát pedig sötétzöld majolikamázas idomcserepekkel fedték le. A kápolnában eozin oltárt és örökmécsest helyeztek el, a falakat színes csempékkel díszítették. A kerek ablakok üvegei eredetileg a Roth-műhelyben készültek. A mauzóleum belső kupoláján a kék ég, kerubok és aranyló csillagok vigyázzák a halottak álmát. A szecessziós díszítősorok és virágfüzérek pedig utánozhatatlan derűvel árasztják el a teret. A belső teljes plasztikai díszítése Apáti Abt Sándor, a gyár vezető szobrászának műve. A kápolna közepén kékes folyatott mázas, román oszlopos mellvédű opeion nyíláson át a sírboltba lehet letekinteni, amelynek közepén, a kegyhely középpontjában, lépcsős pódiumon Zsolnay Vilmos eozin szarkofágja áll, minden oldalán figurális jelenettel díszítve. Ez az építészeti elrendezés Napóleon párizsi sírjáéval azonos, a fentről lenézők fejet hajtanak az elhunyt előtt, míg a kriptában állók felnéznek a pár lépcsővel megemelt szarkofágra. Aki itt időz, önkéntelenül is megadja a tiszteletet az itt nyugvóknak. Mondják, hogy a téli napfordulókor, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
info@zsn.hu
www.zsn.hu/mauzoleum
www.eozinmagazin.hu

A történelem viharai során az épület és környezete jelentős mértékben leromlott, a semmilyen emberi és eszmei értéket nem ismerő vandálok jelentős és részben helyreállíthatatlan károkat okoztak. A mauzóleum teljes felújítására – a korábban megújult tetőszerkezetet leszámítva – a Pécs2010 Európa Kulturális
Fővárosa program keretében, a Zsolnay Kulturális Negyed kulcsberuházás részeként nyílt lehetőség az egykori tervek és fotók szerint. A kivitelező és a helyreállításban közreműködő szakemberek munkáját dicséri a mauzóleum belső terének restaurálása mellett (többek között) az épületet körbevevő – korábban megsemmisült – kerítés, valamint a felvezető sétány, az oszlopfők, a kandeláberek helyreállítása. A sétány jellegzetes és ismert pirogránit oroszlánjai közül mindössze kettő maradt meg, ezért a hiányzó 40 darabot újragyártották.

A Zsolnay Kulturális Negyed, 11 064 770 000 forint összköltségből valósul meg, melyhez az Európai Unió 9 243 297 245 forint támogatást ítélt meg.

A Zsolnay Mauzóleum 2011. július 19-től látogatható, április 1-től október 31- ig keddtől vasárnapig 11.00-19.00 óráig, november 1-től március 31-ig: keddtől vasárnapig 10.00-16.00 óráig tart nyitva. Az épület működtetéséért felelős Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. munkatársai a 10 fő feletti csoportok
jelentkezését nyitvatartási időben a +36 20 235 4722-es telefonszámon, valamint a mauzoleum@zsn.hu címen fogadják.

Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
info@zsn.hu
www.zsn.hu/mauzoleum
www.eozinmagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...