2011. július 4., hétfő

Roy Paci & Aretuska (I), Bohemian Betyars az A38 Hajón

Roy Paci & Aretuska (I), Bohemian Betyars
Polyphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő
2011. július 15., péntek 19h
Belépő elővételben: 3500 Ft, a koncert napján: 4000 Ft. Jegyek vásárolhatók az A38 Hajón, a hajó honlapján (www.a38.hu), illetve bármely ismert jegyirodában.



A szicíliai születésű trombitavirtuóz  és rekedt hangú énekes, Roy Paci azok közé tartozik, akik kísérőzenészként és zenekarvezetőként megalapozták a kortárs európai világzenét. Roy Paci összetéveszthetetlen játékát hallhatjuk Manu Chao és a Mau Mau lemezein, és a kétezres évek elejétől Aretuska nevű zenekarával készített önálló albumain. A sármos trombitás alaposan rájátszik szicíliai származására: vagány maffiaromantika ötvöződik vérbő patchankával, a tangó a skával, dzsesszes-szvinges hangulatok sistergős indulókkal. Roy Paci félemetes eleganciával és lazasággal lavírozik a táncdal-blődli és a rafinált fúziós ska-jazz határán, garantáltan megtáncoltatva mindenkori közönségét.


A trombitával tízéves korában megismerkedő  művész eredetileg Szicíla legkülönbözőbb dzsessz-zenekaraiban próbált szerencsét, majd a kilencvenes évek elején Dél-Amerikába ment, hogy megismerkedjen Argentína, Uruguay és Brazília nép- és népszerű zenéjével. Roy Paci zenei nyitottsága egészem magával ragadó, hazatérte után nem csupán a Kanári-szigetekre és Szenegálba utazott el a helyi népzenét tanulmányozni, de intenzív részese volt az olaszországi alternatív, már-már kísérleti szcénának: többek között játszott a Banda Ionicával és a Polyphony sorozatban korábban fellépett Zu-val is. Mostani zenéjét hallva nehéz elhinnünk, de hosszasan turnézott és stúdiózott például a posztpunk egyik legnagyobb hatású európai zenekarával, az Ex-szel is.


Együttműködései közül a legismertebb részvétele Manu Chao Radio Bemba Sound Systemében, de játszott együtt Mike Pattonnel, Tony Scottal, a Zap Mamával, Boban Markovictyal, a Gogol Bordellóval, Shantellel, de még a klezmer-zseni Frank Londonnal is.
És ha mindez nem lenne elég, kísérleti színházakkal kollaborál, filmzenéket szerez, televíziós műsorok állandó fellépője, és természetesen vezeti a kétezres évek elején alapított zenekarát, az Aretuskát.
Ez a nem mindennapi személyiség, zenész, színész, konferanszié és zeneszerző érkezik az A38 Hajóra, hogy bemutassa, milyen is az érzelmes, felszabadult, táncos és virtuóz szicilíai világzene.
A zenekar tagjai
Roy Paci: ének, trombita
Cico: ének
Michele Minerva: basszusgitár
Emanuele Pagliara: gitár
Alessandro Azzaro: dob, ütőhangszerek
Marco Calabrese: billetyűsök
Giorgio Giovanni: harsona
Gaetano Santoro: szaxofon
Massimo Marcer: trombita
Itaita de Sa: ütősök


Lemezek
Baciamo le mani, 2002
Tuttapposto, 2003
Parola d'onore, 2005
Wei Wu Wei, 2006
SuoNoGlobal, 2007
Latinista, 2010
http://www.latinista.com/
http://www.myspace.com/roypaciaretuska
http://www.facebook.com/pages/Roy-Paci/53652123458


Az előzenekar, a Bohemian Betyars zenekar 2009 hajnalán alakult. A hegedűs, és a bőgős népzenei/néptáncos múltját összekeverték a többi tag rockos, alternatív vonalával, beleöntötték egy nagy kondérba, majd megfűszerezték a punk, a ska, és a cigány/balkáni népzene elemeivel. Koncertjeiken saját számok mellett Gogol Bordello feldolgozásokat is játszanak, de megszólalnak Goran Bregovic, és a Kistehén Tánczenekar klasszikusai is. A hangulatot a maguk módján őrült zenekartagok mellett a lendületes, pörgős számok garantálják.
A zenekar tagjai
Szűcs Levente: ének
Mihályfi Máté: gitár
Palágyi Máté: hegedű
Czégé Balázs: szaxofon
Fehér Gábor: bőgő
Botár Richárd: dob


http://www.myspace.com/bohemianbetyars
A Polyphony sorozat támogatója a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest. A Polyphony sorozat utolsó koncertje az A38 Hajón:
Mitch & Mitch (PL)
Wattican Punk Ballet
09.30.p.19:30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...