2011. július 19., kedd

ÚJ LISZT-CD JELENT MEG A JUBILEUMI LISZT-ÉV ALKALMÁBÓLÚJ LISZT-CD JELENT MEG A JUBILEUMI LISZT-ÉV ALKALMÁBÓL
A WARNER CLASSICS KIADÁSÁBAN 
A MŰVÉSZETEK PALOTÁJA EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL


LISZT FERENC
Les Préludes
Magyar fantázia
Amit a hegyen hallani
Farkas Gábor, zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kocsis Zoltán

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.  
Warner Classics  2564-66722-6    CD            Koncertfelvétel

A felvétel a magyarországi Liszt-év nyitóhangversenyén készült 2011. január 22-én a Művészetek Palotájában, amely hangverseny egyben a Művészetek Palotája LISZT! MINDEN TEKINTETBEN. című, az egész éven végigvonuló eseménysorozatának első programja volt. A Müpa programsorozata Liszt Ferenc változatos életútját, művészi sokoldalúságát hivatott bemutatni.
Liszt 2011 - a Liszt-év referencia CD-felvétele.
“A felvételen hallható három Liszt-kompozíció mindössze hat év alatt keletkezett: 1848 és 1854 között. Ez a hat esztendő azonban sorsdöntő volt Liszt zeneszerzői pályáján. E három mű ugyanis szinte pillanatfelvételként rögzíti azt a folyamatot, melynek során a Glanzperiode brilliáns zongora-fantáziáit és improvizációit rögzítő virtuóz pianistából új formai megoldásokkal kísérletező, saját hangját kereső, tudatos szimfonista válik.” (részlet a CD ismertető füzetéből; Kaizinger Rita)
A Les Préludes Liszt méltán legismertebb szimfonikus költeménye, amely ösztönzőjének Alphonse de Lamartine Költői elmélkedések című művét tekinthetjük. A kompozíció zenei alapjául egy eredetileg négytételes férfikari ciklus szolgált. A darabban a szerző az előremutató romantika valamennyi újítását felhasználja. A mű bemutatója 1854-ben volt.
A Magyar fantázia több részből álló egytételes zongoraverseny. Közeli rokonságot mutat a 14. rapszódiával, maga az átdolgozás azonban a 21. magyar rapszódiából készült. A mű bemutatója 1853-ban volt a Nemzeti Színházban, a szólót Liszt tanítványa és majdani veje, Hans von Bülow játszotta, a zenekart Erkel Ferenc dirigálta.
Az Amit a hegyen hallani Liszt első szimfonikus költeménye. Irodalmi forrása Victor Hugo azonos című költeménye volt. A kompozíció egyetlen összefüggő tétel, melynek filozófikus programja az ember és a természet kapcsolata. A weimari ősbemutatót 1857-ben a zeneszerző vezényelte az Udvari Színházban.
Mind a Les Préludes-ből, mind a Magyar fantáziából számos lemezfelvétel készült magyar és külföldi művészek közreműködésével egyaránt. Az Amit a hegyen hallani azonban ritkán játszott és lemezfelvételen még ritkábban rögzített zenemű.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország egyik leghosszabb múltra visszatekintő zenei együttese. Az általa képviselt magas művészi színvonalnak és az állandóan megújuló repertoárjának köszönhetően a zenekar nemcsak a hazai zenei élet meghatározó szereplője, de nemzetközi fórumokon a világszerte elismert magyar zenekultúra emblematikus követe. 

Farkas Gábor az új pianista nemzedék legígéretesebb művészei közé tartozik. Számos zenei verseny győztese, szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt a koncertpódiumok gyakori szereplője. Bemutatkozó lemeze – amelyen Liszt-műveket játszott – szintén a Warner kiadásában jelent meg 2008-ban, jelentős hazai és nemzetközi siker kíséretében. A felvétel elnyerte a Liszt Társaság Lemez Nagydíját.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, érdemes művész, az együttes főzeneigazgatója vezényli. 

A lemezfelvétel a Művészetek Palotája és az mTon együttműködésében született.
A hangfelvételt a Művészetek Palotája Stúdió készítette, zenei rendező: Matz László. A rangos helyszín is méltán hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi mércével mérve sikeres kiadvány szülessen.
A kiadvány elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 
Promóciós partner: Hungarofest - KLASSZ Zenei Iroda, Liszt 2011 
A CD-t Magyarországon az mTon Kft., külföldön pedig a Warner Music terjeszti. A digitális formátumban történő értékesítést szintén a Warner Music végzi. Az mTon Kft. 2010-ben átvette a Warner Music Hungarytől a Warner Music katalógus magyarországi terjesztését. Korábban a Warner korábbi leányvállalata, a WM Hungary gondozásában, magyar művészek közreműködésével számos klasszikus és jazz kiadvány készült, amelyek bekerültek a Warner Classics & Jazz katalógusába. Az mTon Kft. e CD kiadásával folytatja a hagyományt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...