2011. február 8., kedd

A Szépművészeti Párizsban – pozitív sajtóvisszhang

A Szépművészeti Párizsban – pozitív sajtóvisszhang


 Dicséri a nemzetközi sajtó a Szépművészeti Múzeum párizsi kiállítását. A francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén, a Pinacothèque de Paris-ban a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáló, a magyar állam által 1870-ben megvásárolt Esterházy-kollekció 50 jeles festményével találkozhat a nagyközönség. A kiállításról többek között a Le Figaro, a Le Monde és Wall Street Journal közöl pozitív kritikát.
         Eric Bietry-Rivierre a Le Figaro internetes kiadásában csodálatának adott hangot a magyar anyag finom válogatása, és a kevéssé ismert "gyöngyszemek" felfedezése okán: Raffaello két képe, az Esterházy Madonna és az Ifjú képmása mellett elbűvölőnek tartja id. Jan Breughel kicsi Hegyes tájképének mesteri színezését, az id. Lucas Cranach műhelyében készült Krisztus levétele a keresztről kompozíciót és a francia klasszikus tájfestészet legnagyobb alakjának, Claude Lorrain-nek római tájképét. A Pinacothèque most látható kiállításainak bemutatása mellett külön kritikát írt az Esterházy-anyagról, amelyben a legnagyobb elismeréssel szól a budapesti válogatás minőségéről.  A Le Monde-ban Harry Bellet mutatta be a Pinacothèque de Paris kiállításait, kiemelve az Esterházy-gyűjtemény jelentőségét és a szintén ott látható Ermitázsból érkezett Romanov kiállítással megegyező színvonalát, emellett dicséri a válogatás és a rendezés harmonikus mivoltát. A The Wall Street Journal viszont szebbnek és hatásosabbnak tartja a magyar válogatást az orosznál.
A május végéig látható kiállítás hazánk egyik fontos nemzetközi bemutatkozása Magyarország európai uniós elnöksége alatt. A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című tárlat nem csupán a gyűjtő főúri család művészetpártoló tevékenységére fokuszál, hanem az egykori magyar állam gyűjteménygyarapító szerepe előtt is tiszteleg. A magyar tárlat az Esterházy-gyűjtemény legrangosabb részét, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto, Claude Lorrain, Frans Hals, Salamon van Ruysdael és Murillo félszáz remekművét mutatja be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...