2011. február 16., szerda

PÉCSI HANGZÁS – KÖNNYŰZENEI NAP

PÉCSI HANGZÁSKÖNNYŰZENEI NAP
„Úgy viselkedni, ahogy a hely megkívánja”
A Kodály Központ pécsi zenei előadókat felsorakoztató Pécsi Hangzás című  sorozata az akusztikus könnyűzene napjához érkezett. Február 17-én a Kiscsillag és Takáts Eszter teszi próbára az akusztikát. Takáts Eszter új formációval, Kiscsillagék pedig kiváló vendégművészekkel emelik a hely rangját.
Lovasi Andrást egy héten belül két teljesen eltérő produkcióban láthatja a Kodály Központ közönsége. Múlt héten a Heidl György nevével fémjelzett Sator Quartett kortárs zenei szakrális estjén a középkori himnusz műfajában bizonyította: képes alázattal, az est főszereplője, Bognár Szilvia mellett, vagy éppen a háttérbe húzódva közvetíteni a himnusz meghittségét, kamarajellegét. 
A február 17-i Kiscsillag-koncert, bár akusztikus koncert lesz, mégiscsak egy rockzenei produkció,  így igencsak messze áll a Sator muzsikájától. Lovasi András elmondta, a műfajok közti átjárás teljesen magától értetődő  a számára, az utóbbi időkben is többféle műfajban mutatkozik meg, többféle formációval járja az országot. A Budapest Bár tagjaként a filmslágerekbe és kuplékba vezeti be a hallgatókat, a Heidl Györggyel közös másik projektjükben Lackfi János versmegzenésítésit játssza, a Kiscsillaggal pedig akusztikusra hangolja jól ismert dalaikat. A pécsi Kiscsillag Akusztik koncerten olyan neves zenészek lesznek az együttes segítségére, mint Vedres Csaba zongorista és Ferenczi György harmonikaművész. Lovasi műfajközi elkötelezettségét csak erősíti ez a felállás: Vedres Csabát többek közt komoly- és könnyűzene határán egyensúlyozó After Cryingból ismerhet a nagyközönség, Ferenczi György pedig leginkább fúziós zene és a népzene felől érkezik.  Ferenczi az esten énekesi minőségben is bemutatkozik: többek közt egy teljesen új Kiscsillag-dalban énekli majd a kifejezetten rá íródott refrént.
Arra a kérdésre, hogy hogyan képzeljük el a csendesülősre formált Kiscsillag dalokat, Lovasi önironikusan így válaszolt: „Hát úgy, hogy van néhány stílusparódia, amiből kiderül hogy honnan loptunk egy-egy harmóniakört.” Majd komolyra fordítva a szót így folytatta: „Ugyanaz a dal egész más árnyalatokat kap, ha más énekli. Ugyanez vonatkozik a hangszerelésre is, egy jó dal olyan mint egy manöken, rá lehet adni bármit. Nyilván ez nekünk egy játék.” A kérdésre, hogy az együttes rajongói hogyan fogadják a Kodály Központot mint helyszínt, és hogy egyáltalán bejönnek-e egy ilyen miliőbe, Lovasi így felelt: „Az a tapasztalatunk, hogy sokkal könnyebben bejönnek egy ilyen helyre. Megfordult a dolog. Az elején, amikor elkezdtük ezt az akusztikus dolgot, furcsán reagáltak arra, hogy ülniük kell. Mostanra sok más zenekar is csinálja ezt, a Quimbinek is van a Teátruma, amit majd a pécsi közönség is láthat ugyanitt. Tehát egyre inkább elfogadják. Én azt látom, hogy a Kiscsillag esetében van egy réteg, aki egyszerűen nem megy le a lepusztult helyekre. Már elég nagy rutinunk van ebben, mert elég sokat játszottunk a Müpában, és tudjuk, hogy körülbelül mi az, amit meg lehet csinálni egy ilyen helyen, és mi az, ami nem áll jól. Biztos, hogy sokkal halkabban kell játszani, mint egy hagyományos koncerten. A helyhez kell alkalmazkodni. Figyelembe kell venni, hogy hol játsszunk. Minél kevesebb effektet kell használni. Valamilyen módon a klasszikus zenekari hangverseny felé kell tolni a koncertet. Szerencsére az országban már egyre több jó akusztikájú terem van. Éppen ezért jövőre csinálunk egy Kiscsillag akusztik lemezt, amire építve elindulhatunk egy tíz-tizenkét állomásból álló turnéra.”
Az est másik fellépője, Takáts Eszter is nagy várakozással tekint az est elé. A pécsi énekesnő egy teljesen új formációval, egy akusztikus csapattal áll a hazai közönség elé. A csapatba olyan neves előadókat sikerült megnyerni, mint például a Specko Jednóból ismert Darvasi Kristóf, aki tangóharmonikán kíséri majd Esztert. Olyan zenészekkel vette körül magát, akik mind valamelyik számára kedves csapatot (Specko Jedno, Carbonfools) erősítik. Az új felállásból új lemez is készül a közeljövőben, ebből kap ízelítőt a Kodály közönsége.  Az est során tehát saját dalok hangoznak majd el, néhány régi mellett számos új, „érettebb dal” is felcsendül, summázta az énekesnő.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...