2011. február 25., péntek

„Vidám Farsangi Est”- BUDAPESTI FILHARMÓNIAI TÁRSASÁG ZENEKARA

2011. február 28. (hétfő) 19:30
Kodály Központ (Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)
BUDAPESTI FILHARMÓNIAI TÁRSASÁG ZENEKARA
  „Vidám Farsangi Est”
Vezényel: Dénes István
Közreműködnek: Várnai Bea – klarinét, Závodszky Magda – hegedű
Műsor:
A. Dvořák: Karnevál – nyitány
A. Ponchielli: Az órák tánca a Giocondából
G. Verdi – L. Bassi: Rigoletto-fantázia
G. Verdi: Balettzene az Otellóból
O. Nicolai: A windsori víg nők – nyitány
P. de Sarasate: Cigánydalok op.20
Kacsoh Pongrác – Dénes István: Részletek a János vitézből
J. Brahms: 6. Magyar tánc (D-dúr)
J. Brahms: 5. Magyar tánc (g-moll)
Dénes István: Nokia-Valse

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
A magyar és az európai zenekari kultúra különleges fejezete a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara története. 1853-ban alapította Erkel Ferenc, hagyományait Erkel Sándor, Kerner István, Richter János, Dohnányi Ernő, Ferencsik János, Kórody András és Erich Bergel elnökkarnagyok alakították.

A zenekar története három korszakra osztható. Fennállásának első  kilencven évében az Operaház legkiválóbb hangszeres művészeiből álló, s színházi munkája mellett koncertező együttes hazánk egyetlen hivatásos zenekara volt. Így a nemzetközi zenekari irodalom legfontosabb alkotásait a Filharmóniai Társaság Zenekara mutatta be. Az 1945 januárjával kezdődő második korszakban megszűnt az együttes korábbi egyeduralkodó helyzete. Ennek ellenére ebben az időszakban is jelentős szereplője maradt a magyar zenei életnek.
1997 szeptembere óta a fiatal karmester-generáció egyik legígéretesebb tehetsége, az együttes régi vendég-dirigense és elkötelezett híve, Rico Saccani irányítja a zenekar művészi munkáját.
Dénes István 

Dénes István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1977-ben szerzett diplomát zeneszerzés, karmester és zongora szakon. Azóta a Magyar Állami Operaház tagja.
Sir George Solti-ösztöndíjasként Bécsben is tanult; Európa számos országában vezényelt vendégként. A Brémai Operaháznak 1987-től első karmestere, 1995-től pedig a trieri Operaház főzeneigazgatója. Művészi munkáját Komor Vilmos-emlékplakettel ismerték el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...