2011. február 11., péntek

VÖRÖSMARTY SZÍNHÁZ: Jean -Paul Sartre: Zárt tárgyalás

VÖRÖSMARTY SZÍNHÁZ – STÚDIÓSZÍNPAD
Bemutató: február 12. (szombat), 19:00
 
Jean -Paul Sartre:
Zárt tárgyalás
dráma egy felvonásban 
Fordította: Hegedűs Zoltán
 
        Inès…………………………...SZALAY MARIANNA
        Estelle………………………...ULLMANN MÓNIKA
        Garcin………………………...BUCH TIBOR
        Pincér…………………………KELLER JÁNOS  
Díszlettervező: ROMVÁRI GERGELY
Jelmeztervező:  ROMÁNYI NÓRA
Súgó: SZARVAS ÉVA
Ügyelő-Rendezőasszisztens: VASS JÁNOS PÁL
 
RENDEZŐ: HARANGI MÁRIA
 
„Hát ez a pokol! Sose hittem volna...  Emlékezzetek csak: kén, máglya, rostély... Ó, micsoda tréfa! Nincs szükség rostélyokra, a Pokol - az a Többiek.”
Három idegen – maguk sem tudják, hogyan – egy zárt szobában találják magukat, és lassan rájönnek, hogy ki nem állhatják egymást. Az izgalmas, filozófiai problémákat érintő darabban az igazi kérdés az, hogy ki vagy mi a legnagyobb ellenségünk? A magány, a másik ember vagy épp önmagunk? A szereplők egymás vallatójává, bírájává és tükrévé válnak egyszerre.
 



Fotók: Wágner Csapó József

Villámbeszélgetés a rendezővel
Bírósági hasonlattal élve három bűnös áll a vádlottak padján, s a másik kettő - mint bíró vagy esküdt - előtt vall az életéről. A bűnösök csak lassan fogadják el, hogy a pokolból nincs visszatérés („Mit nem adnék érte, ha csak egyszer visszatérhetnék a földre…”), s az életük és bűnük vállalásának, valamint az őszinte számadás súlyát is csak vonakodva vállalják. Harangi Mária rendező szerint Sartre műve tele van kegyetlen igazsággal, s tükörbe nézni bizony sokszor nagyon nehéz. A három szereplő egymás hóhérává válik a pokolban, az örökkévalóságig kínozzák egymást – a parabola nyilvánvaló: ugyanezt műveljük mi is magunkkal és egymással az életben. A társadalmi lét, az együttélés nehézségei, klasszikus háromszöghelyzetek, emberi játszmák elevenednek meg a színpadon.
De azért azt mondogatom magamnak, hogy nem lehet ennyire szörnyű az élet! Bízom benne, mindez inkább elrettentés, figyelmeztetés, hogy mi ne így csináljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...