2011. február 17., csütörtök

SZFE – Ódry Színpad : Lawrence Block: PENGEél

Jazz zenés bűndráma
A Máté-osztály új vizsgaelőadása 
Lawrence Block A penge élén című regényéből készült előadást PENGEél címmel mutatja be a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az előadást Máté Gábor, a IV. éves színész hallgatók osztályfőnöke rendezi, a bemutató február 12-én lesz az Ódry Színpadon.
Sztárok, állástalan színészek, józan alkoholisták, bűnözők, hajléktalanok. Mind a penge élén táncolnak, vagy táncoltak valaha. Csillogás és sötét ügyek. Az egyetem negyedéves hallgatói játsszák a New York-i történetet. A ruhák a nyolcvanas, a dalok a negyvenes éveket idézik. Nem itt és most vagyunk, nem a nyolcadik kerületben, nem 2011-ben, de nagy a tét. Egy fiatal lány eltűnése, egy olyan fiatal lányé, aki épp egy ehhez hasonló osztályba járt. Ismerős személyiségek, karakterek. (Bár talán ennyi józan alkoholistát ritkán láthatunk így együtt Magyarországon…)
A történet szerint Matt, az alkoholista exzsaru megbízást kap Paula felkutatására, aki színésznőnek készül New Yorkban, de hónapok óta nem ad életjelet magáról. A legtöbb krimiben mindenki gyanús, mindenki potenciális gyilkos vagy áldozat. Mattet viszont nem csak a többiektől kell félteni, hanem magától is, saját gyengeségétől és alkoholizmusától. Nem könnyű nemet mondania, mert iszik új szerelme és iszik újdonsült barátja, Ballou, a környék leghírhedtebb bűnözője is. Mikor pedig már épp megbillenne a penge élén, gyorsan elmegy egy Anonim Alkoholista gyűlésre, hogy erőt merítsen. Ám ott további rejtélyek várják.
Halál, szerelem – alkoholba pácolva. S amikor a belső és külső feszültség az elviselhetetlenségig fokozódik, a szereplők dalra fakadnak, jöhet a vérpezsdítő jazz!





Lawrence Block: PENGEél 
zenés bűndráma 
a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves színész osztályának vizsgaelőadása 
Bemutató: 2011. február 12. szombat 15 óra SZFE – Ódry Színpad 


Lawrence Block amerikai író 1938-ban született a New York-i Buffalóban. Fél évszázados karrierje alatt több mint hatvan regényt és száznál is több novellát írt, ráadásul nyugdíj helyett a mai napig dolgozik, pihenés gyanánt pedig távgyalogló versenyeken vesz részt.
A jellegzetes, (ön)ironikus stílussal dolgozó szerzőt a kortárs krimi egyik legfontosabb alakjaként tisztelik; bár nem reformálta meg a műfajt, gazdag életművével jócskán túllépett a mesterember státuszon. Az életmű gerincét a hammetti ihletésű, magánnyomozós Matt Scudder-széria adja: a mocskos utcákon aljas ügyekben fáradhatatlanul talpaló magánhekus történetei – erőteljes elbeszélő hangjuk mellett – annak köszönhetik hírüket, hogy a műfajban egyedülálló módon a főhőst személyiségfejlődésen keresztülmenő figuraként jelenítik meg. 
További előadás a hónapban: február 17. csütörtök 19 óra 
Fotók: Hrotkó Bálint


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...