2011. június 8., szerda

Charlie Musselwhite Band

Charlie Musselwhite Band
Előzenekar: Pribojszki Mátyás Band
június 10. (péntek), 20:00, Moulin Rouge
 


Musselwhite - Paul Butterfielddel és Mike Bloomfielddel együtt - a fehér blues kiemelkedő alakja. Munkája elismeréseként többször jelölték a legrangosabb zenei díjra, a Grammy-re.
Charlie Musselwhite és zenekara a tavaly megjelent, két Blues Music Awards díjat is magáénak tudható albumával érkezik hozzánk. „A The Well koronggal Musselwhite a legszemélyesebb, önéletrajzi momentumokat tartalmazó albumát készítette el. Szép, szomorú, leleplező részleteket tudhatunk meg a harmonikás színes életéből.” – írta korábban a lemezismertetőmben.

Bemelegítésként a kiváló hazai szájharmonikás, Pribojszki Mátyás és csapata fog fellépni. 


Charlie Musselwhite 1944. január 31-én, a Mississippi állambeli Kosciuszkóban született. Gyerekkorát Memphis-ben töltötte, így szinte elkerülhetetlen volt, hogy ne találkozzon a blueszal. Sonny Terry játékát meghallva kötelezte el magát a herfli mellett, de példaképei közé sorolja Big Walter Hortont, Carey Bellt, James Cottont, Junior Wells-t, Little Waltert és Sonny Boy Williamsont is. 1962-ben Chicagóba ment, az itt eltöltött pár évnek köszönhetően alakult ki a saját stílusa. A hatvanas évek közepén sessionzenészként dolgozott, majd Kaliforniában megalapította a Charley Musselwhite’s South Side Band nevű zenekart. A csapat bemutatkozó albuma 1967-ben jelent meg, Stand Back! címmel. Az LP megjelenése után átszervezte együttesét, majd elkészítették az egyik legsikerültebb munkájukat Stone Blue címmel. Az ezt követő években is végig aktívan zenélt, s olyan remek albumokat készített, mint a Tennessee Woman vagy a Takin’ My Time.
A nyolcvanas évek közepén, kihasználva az újraéledő blues hullámot, nagy sikerrel koncertezett Európában. 1989-ben játszott John Lee Hooker legendás The Healer lemezén, majd az Alligator Records-hoz szerződött. Olyan immár klasszikusnak tekinthető korongok születtek ebben az időszakban, mint az Ace Of Harps, a Signature vagy az In My Time.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...