2011. június 27., hétfő

Az SZFE hallgatóinak fotókiállítása a Mai Manó Házban

Az SZFE hallgatóinak fotókiállítása a Mai Manó Házban
A Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves és végzős hallgatóinak fotográfiáiból nyílik Pillanatnyi Forgatókönyv címmel június 30-án kiállítás a Mai Manó Ház Galériájában.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) három osztálya huszonnégy hallgatójának fotói láthatók a hónap utolsó napjától a Mai Manó Ház kiállítótermében (1065 Budapest, Nagymező utca 20.). A tárlaton a Vecsernyés János és Máthé Tibor közös osztályába járó elsőéves operatőr, Enyedi Ildikó végzős film- és televízió rendező, valamint Máthé Tibor végzős operatőr szakosainak összesen negyvenkettő munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. Két tematika alapján válogattak a kiállítás szervezői az SZFE osztályaiban tanulók fotóiból: a kifüggesztve látható pillanatképek elsősorban hangulatokat jelenítenek meg, s karakteresen mutatják be, hogyan látják ezek a fiatalok a világot. A négyféle méretben, installációszerűen kiállított fotográfiák mellett egyetemi műhelymunkák során készített pillanatképek tekinthetők meg vetített formában. Az SZFE hallgatóinak munkáiból első alkalommal nyílik kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában, amelynek kurátora Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti munkatársa.
Magyarországon 1949-ben kezdődött szervezett oktatási formában a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a filmrendezők és filmoperatőrök képzése Balázs Béla, Radványi Géza és Illés György vezetésével. Az oktatás évtizedei során olyan hallgatók végezték el tanulmányaikat az intézményben, akik számos hazai és nemzetközi sikert értek el filmjeikkel. Ezeknek az alkotásoknak a magas színvonalú képi megvalósítása nyomán született meg később a méltán világhírű  „magyar operatőri iskola”. Máthé Tibor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Operatőr Tanszékének vezetője szerint a „ma már egyetemi szinten megvalósuló oktatásban fontos lépcsőfok az állóképek készítéséhez szükséges képi kifejezőeszközök gyakorlása, a fotográfiai kifejezési módok szabályszerűségeinek megismerése és ezek vizuális megtapasztalása. A fotózási feladatok elsősorban látni tanítják a hallgatókat, s arra készítenek fel, hogy az őket körülvevő világot miként tudják fényképezőgép segítségével úgy láttatni, hogy közben a fények és árnyékok minden változását rabul ejtve megértsék a pillanat rögzítésének örömét. A fotózási stúdiumok célja, hogy a hallgatók vizuálisan értelmezzék a különböző formákat, anyagokat, felületeket, és a legkülönbözőbb fényhatásokat, valamint felismerjék az ember alkotta tárgyak belső természetét, s képesek legyenek később magát az embert a fotográfia nyelvén képekben megfogalmazni. További cél, hogy a hallgatók olyan emberi tartalmakat fedezzenek fel, melyek eddig még rejtve maradtak.”
A Pillanatnyi Forgatókönyv című kiállítást Korniss Péter fotográfus nyitja meg június 30-án délután hat órakor a Mai Manó Ház Galériájában.
További információ  a kiállításról a www.maimano.hu honlapon található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...