2011. június 5., vasárnap

IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA - Ezer1éjszakában

IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
2011. június 24. péntek 18-02 óráig

Ezer1éjszakában

Ezernyi program egy éjszakában a Közel-Kelet jegyében! Perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és közel 100 iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral várunk mindenkit. Egy darabka történelmet is hazavihetnek régi, Zsolnay-mázas épületkerámiáink formájában. Ezek töredékeire ékszertervező pályázatot is kiírtunk, melynek nyertes darabjait szintén megcsodálhatják és megvásárolhatják új boltunkban!

18.30 Megnyitó: Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának köszöntője.

Őexcellenciája Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete megnyitja a programot.

19.00–20.00 Perzsa koncert: Hessam Habibi – ének, dotar. Igazi zenei csemegeként perzsa, kurd, török dallamokat, valamint Észak-Khorászán törzsi és sámánisztikus zenei hagyományokból is táplálkozó népzenéjét hallgathatjuk. Dotar kísérettel elevenednek meg a helyi költemények és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.

20.00–20.40 Dolunay török néptáncelőadás

21.00–22.00 Arasinda koncert – Bede Sarolta – ének; Juhász Endre – oboa, szaxofon, bombard; Bakos Csaba – davul, derbuka; Bata István – basszusgitár és Nyitrai Péter – saz baglama, oud, cümbüs, kaval, zurna.

Az Arasinda együttes 16 éve alakult és azóta rendszeres fellépője hazai és európai folk, illetve történelmi tematikájú fesztiváloknak. A zenekar feldolgozásainak kiindulópontja és hangszerelésbeli alapja a török népzene, mely részint eredeti hangszereken, s a baglamán, oudon, cümbüsön, kavalon, zurnán, derbukán, és természetesen török nyelven előadott énekhangon jelenik meg, részint pedig az Európában elterjedtebb hangszerek (oboa, szaxofon és basszusgitár) hangszínével keveredve adják az Arasinda sajátos hangzásvilágát. A feldolgozásokban megjelenő eredeti török dallamvilág a zenekar szólistáinak egyéni improvizációival váltakozik, mely hol a jazz felé, hol a keleti taksim hangzása felé viszi el a dallamívet.

22.30–23.30 Közel-keleti népzenei koncert – iráni, pakisztáni, török, arab és magyar dallamok találkozása. Majda Mária Guessous, Boros Gerzson Dávid, Barvich Iván – ének, török saz, koboz, darbuka, doromb.

0.00–1.00 Achmed herceg kalandjai – Az Ezeregyéjszaka egyik meséjét mutatja be egyedülálló képi világával a világ első animációs filmje.

1.00–2.00 Dj Milendee – Hagyományos perzsa dallamok modern felfogásban.

Folyamatos programok:
Kreatimm – Design-vásár közel 100 iparművésszel. A földszinten keramikusok, üveg- és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint enteriőr-designerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különleges vendégeink: Empurple – perzsa divat, iráni kézműves termékek.

Iráni filmvetítés – Díszterem (angol felirattal)

18.30—20.00 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi
Az izgalmas dokumentumfilm során körbejárhatjuk Irán legszebb tájait, az ország peremén húzódó zord hegységektől, a központi száraz síkságon át a tengerpartokig, de megismerhetjük a terület történelmét a legelső perzsa törzsek érkezésétől a közelmúlt teokratikus államrendjéig és megpróbálhatjuk megérteni az ország ellentmondásos kapcsolatát a modernitással. Lenyűgöző képek és magával ragadó zene mellett mutatkoznak be Irán természeti szépségei, hagyományai és lakosai.

20.30 —21.45 101 sal Baladieh
Rendező: Orod Attapour
A film Teherán önkormányzati politikáját mutatja be, megvilágítva azokat a társadalmi és politikai hatásokat és változásokat, amelyekkel egy 200 éves főváros és hivatalai szembesülhetnek.

22.00—22.35 Dastha va najvaha
Rendező: Babak Behdad
Egy üvegáru bolt történetén keresztül ismerhetjük meg a hagyományos iráni kézművesség válságát.

23. 00—23.26 Maryam Jazirehye Hengameh
Rendező : Mehrdad Oskui
A filmben egy asszony és vak férje mutatja be mindennapjait a Perzsa-öböl partján.

23.30—23.45 Rozi dar Bazar
Rendező: Djalal Mehman Nawaz
Egy teheráni bazár, nyitástól zárásig.

00.00—01.30 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi

Az Üvegcsarnokban a programok közötti szünetekben az Ezeregyéjszakát idéző némafilmek részleteit, illetve iráni filmtöredékeket vetítünk zenei aláfestéssel. Műsoron: George Melies: Az arab éjszakák palotája (1906); Douglas Fairbanks: A bagdadi tolvaj (1924); Ferdinand Zecca: Ali baba és a negyven rabló (1902).

Zsolnay-mázas épületkerámia-kiárusítás a Hőgyes Endre utcai udvarunkon.

Gyerekprogram (22 óráig): ékszer-, amulett- és talizmánkészítés, perzsa nyelvi gyorstalpaló. A gyermekek és az érdeklődő felnőttek a gyakorlatban is megismerkedhetnek a korabeli ékszerek és az ebben az időszakban is népszerű amulett- és talizmán-készítés rejtelmeivel. Ez utóbbiak különös jelentősége nem csak abban áll, hogy tulajdonosuk számára, mint mágikus tárgyak védelmet jelentenek, de önbizalmat is adnak a külvilág mindenféle ártó hatásával szemben. Perzsa-rajzpályázatunk díjnyertes alkotásait is megtekinthetik.

Kiállításaink:

• Törékeny harmónia - Klasszicista porcelánok a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből
• Két korszak határán – Perzsa művészet a Qádzsár korban (1796-1925)
• Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból
• Oszmán-török szőnyegek
• Gyűjtők és kincsek

Étel-ital: Shiraz Étterem, Kaltenberg Étterem, Kék Ló Fashion Pub, bio gyümölcslevek és fagylaltok
A nálunk elővételben jegyet váltók között 10 db egyedi, Zsolnay-mázas épületkerámiát, 2 fős perzsa vacsorát, 2 fős vacsorát a Kaltenberg Étteremben és értékes design-ajándékcsomagot sorsolunk ki.
Jegyárak: felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft - a jegyek minden - a Múzeumok Éjszakája programsorozatban részt vevő - múzeum programjára érvényesek

A program támogatói: Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetsége, ELTE Iranisztika Tanszék

A program honlapja: www.imm.hu/muzeumokejszakja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...