2011. június 15., szerda

Shantel & Bucovina Club Orkestar (D), DJ Suefo az A38 Hajón

Shantel & Bucovina Club Orkestar (D), DJ Suefo
2011. június 15., szerda 21h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő
Belépő elővételben: 2500 Ft, a koncert napján: 3000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában. 
Májusi, elsöprő fellépése (és a tervezett, de betegség miatt elmaradt decemberi koncert) után ismét az A38 Hajóra látogat a német, de bukovinai származású Stefan Hantel, azaz Shantel, hogy Bucovina Club Orkestar nevű zenekarával vad balkáni táncmulatságba rántsa a közönséget. A decemberi koncertre megváltott jegyek érvényesek! 





A frankfurti születésű Stefan Hantel jó pár évig tolta a techno szekerét Németországban, és hosszú ideig az égvilágon semmi sem emelte ki a szcéna középmezőnyéből. Készített pár tisztesen összerakott, átlagos, technót-funkot-soult-bossa-novát elegyítő lemezt, hétvégenként lenyomta tisztesen összerakott, átlagos szettjeit, és ez valószínűleg így ment volna a jól megérdemelt nyugdíjig, ha...

...ha - talán bukovinai, Cernoviciből származó ősei jóvoltából - észre nem veszi, hogy a négynegyedekbe belefásult fiatalokra milyen elemi hatást gyakorol egy-két ellenpontos ritmusú, rezesbandával megtámogatott balkáni muzsika. Shantel érdeklődése egyre inkább a Fanfare Ciocarlia-, Boban Markovic- és Kocani Orkestar-féle zenék felé fordult, és ezeket játszva, ötvözve némi elektronikával, megbolondítva dubbal, house-zal, hamarosan Frankfurt egyik kultikus klubestjét, a Bucovina Clubot tudhatta magáénak. A DJ köré lassan élő zenekar került, az eddig megjelent két Bucovina Club-válogatás pedig felvonultatta a műfaj legnagyobbjait, és messzire vitte a kultikus frankfurti klub hírét. És nem csak a klubokban, hiszen Shantel fellépett a Montreux Jazz Festivalon vagy a patinás North Sea-n is, ahol az egyébként decens közönség székeit félredobálva vetette bele magát a Bucovina Club klasszikus tornagyakorlatába: a páros lábbal DJ-pult felett átugrásba.

A Bucovina Club maga a balkáni őrület. Eszetlen tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe... Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy Shantel állította össze a Fallal szemben rendezője, Fatih Akin három évvel ezelőtti, Oscar-díjra nominált filmjének, az Auf der andern Seitének zenéjét.

A legújabb Shantel-nagylemez, a Planet Paprika (melynek sodró lendületű bemutató turnéján az A38-on is keresztülcsapott a balkáni áradat) tavaly jelent meg. A mostani koncert az elmaradt decemberi pótlásaként jött létre – az apropó is változatlan: az új kislemez, az Authentic, amit a rajongók követeltek ki, de ez valóban csak apropó. A lényeg: a vad, elektronikával megbolondított balkáni klubzene.
 
Lemezek
Club Gerilla, 1995
Higher Than the Funk, 1998
Great Delay, 2001
Bucovina Club (válogatás), 2003
Bucovina Club Vol.2 (válogatás), 2005
Disko Partizani, 2007
Auf der anderen Seite, 2007
Planet Paprika, 2009 
www.bucovina.de
www.myspace.com/shantelbucovinacluborkestar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...