2011. június 9., csütörtök

Siketek és nagyothallók akadálymentesítése a Tragédián

Siketek és nagyothallók akadálymentesítése a Tragédián
Ingyen nézhetik meg a hallássérültek a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi nyitó előadását 



Először játszanak szabadtéri előadást jelnyelvi tolmácsolással hazánkban: a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi premierje, Az ember tragédiája így kerül a nézők elé. A fesztivál igazgatósága a nagyothallók akadálymentesítésére is gondolt, őket indukciós hurok segíti. Bátyai Edina igazgató felajánlotta: ingyen nézhetik meg a hallássérültek a premiert. Az előadás főszereplői, Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt is izgatottan várják a különleges próbákat. 
Kivételes színházi körülmények között, jelnyelvi tolmácsolással játsszák a színészek a Szegedi Szabadtéri Játékok 80., jubileumi évadának nyitóelőadását, Az ember tragédiáját. Szabadtéren bemutatott produkció esetében még soha nem volt példa ilyesmire hazánkban, a július 1-jei premier lesz az első alkalom.  
Ingyen nézhetik meg a premiert a hallássérültek 
A fesztivál igazgatója, Bátyai Edina elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett, így nem volt kérdés, hogy a 90 decibel Projecttel együttműködésben elősegítik a siketek akadálymentesítését az előadáson. Az efféle gesztus korábban is jellemző volt a Szabadtérire, hiszen évek óta biztosítják a speciálisan kialakított helyeket a mozgáskorlátozottaknak, akiknek bejutását a nézőtér oldalán kialakított rámpa is segíti. 
Szintén ebben a szellemben született az az igazgatói döntés, miszerint a nagyothallóknak is segítenek a kulturális élmény minél könnyebb és élvezetesebb befogadásában. A nézőtéren – pontosabban a Párma szektor 6. és 15. sora között, összesen 120 szék környezetében – ugyanis ettől az évtől kezdve úgynevezett indukciós hurkot helyeznek el, mely segít felerősíteni a nagyothalló készülékek által fogadott jeleket. Ez a könnyítés nem csak Az ember tragédiája előadásain valósul meg, hanem az összes nyári produkció folyamán.
Bátyai Edina a sajtótájékoztatón jelentette be a Szegedi Szabadtéri Játékok nagylelkű felajánlását, miszerint a 90 decibel Project szervezésében Az ember tragédiája premierjére ellátogató siketek és nagyothallók ingyen nézhetik meg az ünnepi bemutatót.  
„Életigenlő” Tragédia készül 
Vidnyánszky Attila rendező úgy fogalmazott: számára a leginspirálóbb színpadi mű Madách: Az ember tragédiája, és már az is ünnepnek számít, ha megrendezheti. Erre egyébként több  
alkalom kínálkozott pályája során. A nyári előadás annyiban lesz más, hogy a komorabb, depresszívebb hangulatiság helyett az életigenlést erősíti majd – éppen ezért hangsúlyosabbá teszi benne Éva szerepét is.
A színészek – Évaként Ónodi Eszter, Ádámként Rátóti Zoltán, Luciferként pedig Trill Zsolt – izgatottan várják a számukra is újszerű próbafolyamatot. A sajtótájékoztató alkalmával egy rövid jelenetet adtak elő, kiegészülve Blaskó Péterrel – aki a nyári előadásban nem az Úr szerepét játssza ugyan, ám a helyszínen besegített egy mondattal – valamint Takátsné Földi Zsuzsa jelnyelvi tolmácsolásával. Mindegyik színművész számára nagy élmény volt, pályájuk során még sosem találkoztak hasonlóval. Később, a próbák alkalmával olyan további színházi ikonok ismerkednek majd a jelnyelvre tolmácsolt előadás szépségeivel mint Cserhalmi György, Gáspár Sándor és Földes László Hobo.  
A cél: a jeltolmács jelenléte legyen természetes 
A Tragédia különleges premierje kapcsán Bonecz Ervin, a 90 decibel Project vezetője számolt be a gyakorlati megvalósításról. Érdekesség, hogy a Dóm téri próbák során folyamatosan a rendezővel és a színészekkel dolgozik majd az előadás tolmácsa Vörös Krisztina, valamint az ő munkáját segítő Sáfrány Margit, a siket mentor, aki kulcsfigura az egy hónapos felkészülésben. Kettejük segítségével a színpad két oldalán elhelyezkedő kivetítőkön követhetik a jelelést a nézők.  
Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, a 90 decibel Project fővédnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy immár szabadtéri színházi előadáson is megvalósul a siketek és nagyothallók esélyegyenlősége. Véleménye szerint „tudatformálás” szükséges a változáshoz: a nézőnek és a színésznek is természetes kell, hogy legyen a jeltolmács jelenléte.
Az ember tragédiája július 1-jei és 2-ai előadására jegyek már kaphatók a Fesztivál Jegyirodában (REÖK Szeged, Tisza Lajos krt. 56.), Budapesten az Agentura Adventure Utazási és Jegyirodában (Pólus Center) valamint országosan az IBUSZ kirendeltségeken. 
A szegediszabadteri.hu honlapon és a facebookon folyamatosan frissülő galériákkal – fotókkal és videókkal – illetve szöveges beszámolókkal dokumentálják a produkciók előkészületeit. 
Médiatámogatók: Marie Claire, Index, Fidelio, Fergeteg Party, Délmagyarország, Rádió88, VTV Szeged.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...