2011. június 7., kedd

ÓCEÁNIAI SZÍNEK ÉS FORMÁK – MAGYAR SZEMMEL

ÓCEÁNIAI SZÍNEK ÉS FORMÁK – MAGYAR SZEMMEL
Ékszer- és öltözékkészítési pályázat a Néprajzi Múzeum
Kauri és nagyító
Bíró  Lajos Óceániai ékszerei
című kiállításához


A 2011. szeptember végén megnyíló Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei című kiállításhoz pályázatot hirdetünk ékszertervezésre és -készítésre, valamint öltözékek tervezésére iparművészek, kézművesek, restaurátorok, illetve szakközépiskolák és szakiskolák diákjai részére.
A pályázat kiírója: Néprajzi Múzeum 
A pályázat célja: Az óceániai népek kultúrája gazdag és egyedülálló forma- és motívumkincsének a köztudatba emelése és a mai design követelményeinek megfelelő módon való interpretálása, a Néprajzi Múzeum különleges Bíró Lajos-gyűjteménye és az ebből készült kiállítás népszerűsítése.
A pályázók feladatai:
Öltözékkészítők: az óceániai népek hagyományos tárgykultúrája alapján újrafogalmazott öltözékterv készítése.
Ékszerkészítők: az óceániai népek kultúrájához formában és/vagy motívumban kapcsolódó ékszerek készítése. Az ékszerek használhatóak, hordhatóak legyenek, feleljenek meg a kortárs divatnak.  
Pályázni lehet: az öltözéknél csak a jeligés tervvel, az ékszernél a tervvel, a fotódokumentációval és a jeligével ellátott pályamunkával. Mindkét kategóriában férfiak, nők és gyermekek számára tervezett alkotásokat is várunk. 
Díjázás:
  • Első díj: a pályaművek kiállítása a Design Hét alatt; bemutatásuk divatbemutató keretében a Design Hét programjaként; árusítási lehetőség a Néprajzi Múzeum boltjában a kiállítás alatt és után, illetve tekintettel a kiállítás vándor jellegére, a fogadó fél igénye szerint a pályaművek is „kísérhetik” a kiállítást;
  • Második díj: a pályaművek kiállítása a Design Hét alatt; bemutatásuk divatbemutató keretében a Design Hét programjaként; árusítási lehetőség a Néprajzi Múzeum boltjában a kiállítás alatt és után;
  • Harmadik díj: a pályaművek kiállítása a Design Hét alatt; bemutatásuk divatbemutató keretében a Design Hét programjaként; árusítási lehetőség a Néprajzi Múzeum boltjában a kiállítás alatt és után;
  • Közönségdíj, amely a Facebookon szervezett szavazás alapján dől el;
  • Minden pályázó oklevelet és a kiállítási részvételével kiegészített portfoliót is kap, amelyeket a későbbiekben referenciáként használhat;
  • A legjobb pályamunkák bekerülhetnek a Néprajzi Múzeum Óceánia-gyűjteményébe (megegyezés szerint).

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:
A pályázati részvétel benevezési díjhoz kötött.
A benevezés díja: 500 Ft/kollekció diákoknak, 1000 Ft/kollekció felnőtteknek.
A benevezési díj befizetése átutalással történik. A Néprajzi Múzeum bankszámlaszáma: 10032000-01425145-00000000, hivatkozás: Óceánia-pályázat. 
Résztvevők: A pályázat nyilvános, pályázni felnőtt- és diákkategóriában lehet.
Érvényesen pályázhat az a személy, aki kötelezi magát a pályázati kiírásban foglalt feladat elvégzésére. Pályázni csak saját alkotással lehet.
A Pályázó a dokumentáció beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a Kiíró szabadon használhassa a beadott pályaműveket a kiállítás és a pályázat promotálása és népszerűsítése céljából. 
Pályázati határidő: a pályázati kiírásnak megfelelően tervvel, nyomtatott és elektronikus formában (CD/DVD) mellékelt fotódokumentációval és jeligével ellátott ékszereket, illetve az öltözékterveket (rajz, szín, anyag, technológia) nyomtatott és elektronikus formában (CD/DVD) postai úton lehet benyújtani 2011. augusztus 30-ig beérkezően.
Postacím:
Néprajzi Múzeum
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
A borítékon kérjük feltüntetni a jeligét és az „Óceániai színek és formák – magyar szemmel” pályázatot 
Pályázati anyag:
  • Ékszerterv és a technikai jellemzők bemutatása maximum 2000 karakterben;
  • Fotók (nyomtatott és elektronikus formában, CD/DVD formátumban);
  • Öltözékterv és technikai jellemzők (rajz, szín, anyag, technológia) bemutatása maximum 2000 karakterben nyomtatott és elektronikus formában (CD/DVD);
  • Kész anyag: ékszer;
  • Adatlap

Pályázati segítség:
A Kiíró a pályaművek elkészítéséhez biztosítja a Néprajzi Múzeum Óceánia-gyűjteményében őrzött és a kiállításon szereplő ékszerek megtekintédét; a gyűjteménykezelő muzeológus szakmai segítségét; illetve kutatási lehetőséget és segítséget a múzeum könyvtárának vonatkozó szakirodalmában. 
A pályázat lebonyolításának menete
  • Tervezés – a tervek és a pályamunkák benyújtási határideje: 2011. augusztus 30.
  • Zsűrizés – az öltözéktervek és az ékszer pályamunkák elbírálásához designerek, egyetemi tanárok, galériatulajdonosok közreműködését biztosítjuk. Az öltözéktervek közül a szakmai zsűri választja ki a legjobb, kivitelezésre alkalmas pályamunkákat. A Néprajzi Múzeum Facebook oldalán közönségszavazást szervezünk, a legtöbb szavazatot elnyert termékek is jelen lesznek a kiállításon és a divatbemutatón.
  • Eredményhirdetés, kiállítás és bemutatás – a kész termékeket a nagyközönség a Facebookon, a Design Hét keretében rendezett divatbemutatón és kiállításon tekintheti meg. Az eredményhirdetésre 2011. október 1-jén kerül sor a Néprajzi Múzeumban.
  • A pályaművek értékesítése – a Kiíró előzetes megegyezés szerint értékesítheti a pályaműveket.

További információ: 
Bíró Anna
tel.: + 36 1 4732459
Adatlapot igényelni kell az oceania.palyazat@gmail.com címre beküldött levéllel, amelyet elektronikusan kitöltve vissza kell küldeni, vagy az alábbi linkről letölthető: https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFhkSTJHdnM1RGZVS2RzU2pSUDdLWlE6MQ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...