2011. június 27., hétfő

Isten tizenöt méteres szakálla és egy tonna virágföld

Isten tizenöt méteres szakálla és egy tonna virágföld
Gigantikus díszletek között próbálják Az ember tragédiáját a Szegedi Szabadtérin
Monumentális látvánnyal kerül színre Az ember tragédiája, a 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi előadása július 1-jén. A díszlet 30 méter széles, legmagasabb pontja 15 méteren van. A színészek – többek közt Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt – egy tonna földet is megmozgatnak.  


Az emberiség történetének pergamenje lesz a központi díszleteleme a Szegedi Szabadtéri Játékok 80. jubileumi évadát ünneplő nyitóelőadásnak, Az ember tragédiájának. Vidnyánszky Attila rendező monumentális álomképeket állít színpadra, ennek vizuális megjelenítésében Alexander Belozub jelmez- és díszlettervező segített.  
A pergament harminc méter szélesre tervezték, legmagasabb pontja tizenöt méteren van, a díszletelem tetején foglal helyet az Isten. Innen a tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát. Az óriási pergamenelem közepén, a hatalmas nyílásba pedig egy nyolc méter átmérőjű forgószínpadot is építettek, mely a színek változását érzékelteti. 
Több mint ötvenötezer liter virágföldet is a színpadra – pontosabban egy óriási vászondarabra – borítottak, amely különböző szerephez jut a színek során, ám alapvetően az anyaföldet, a termőföldet, a négy elem egyikét szimbolizálja. Az egyik jelenetben harminc ember húzza be a lejtős színpad belseje felé, nem kis erőfeszítés árán.
Az ember tragédiája július 1-jén és 2-án kerül színre a Dóm téren, olyan kiváló  színészek főszereplésével mint Ónodi Eszter (Éva), Rátóti Zoltán (Ádám), Trill Zsolt (Lucifer), valamint kisebb szerepekben is olyan „nagyágyúkkal” mint Cserhalmi György, Gáspár Sándor, Hobo és Blaskó Péter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...