2011. február 1., kedd

Képriport: Biczó Zsolt: „Húsregény”

„Húsregény”

Sokan, sokszor megkérdezték már tőlem, hogy miért pont ezt a témát választottam.
Visszakérdezésem után indoklásul a téma véres és visszataszító jellegét nevezték meg.

Nehéz volna tagadni, valóban az, de érdekes módon a készítés során bennem ez nem nagyon merült fel.
Ebben nyílván közrejátszott, hogy a disznóölések gyerekkorom teleinek elmaradhatatlan eseményei voltak, másrészt ha egy téma igazán érdekel, akkor hajlamos vagyok a „keresőben ragadni” és megfeledkezni a körülményekről. Ez a téma pedig már hosszú ideje foglalkoztatott.

Természetesnek találjuk, ha húst fogyasztunk, de azzal nem szívesen szembesülünk, mi minden is történik a húsdarabbal, amíg a tányérunkba jut. Kétségtelen, önvédelmi mechanizmus, de végsősoron érthető.

Talán ebben rejlik a sorozat érdekessége. Legbelső ösztöneinket mozgatja meg, ezért nehéz semlegesen viszonyulni hozzá.

Célom mégsem a befogadó határainak (kiváltképp nem öncélú) feszegetése, hanem a disznóölés folyamatának és a faluhelyen mai napig élénken élő hagyományának bemutatása volt. Vadászösztön, önfenntartás, mélyben gyökerező tradíciók és kulinária – ki vitatná, hogy mindez fotóért kiállt?
Mikor a képem szereplőinek megmutattam a felvételeket, hosszasan nézegették őket, majd azt mondták, hogy jó-jó, de azért ennek nem pontosan ilyen a hangulata. Ennek én sajátos módon örültem – akkor talán én is hozzátehettem valamit...

Biczó Zsolt


















5 megjegyzés:

  1. Remek kis sorozat ez.nehany kep talan tenyleg elegge durva lett,de nekem ettol tetszik.Mi is csak allatok vagyunk vegsosoron!

    VálaszTörlés
  2. hát Zsolt, nagyon durva. nekem tetszik, de tényleg elmenne valami szürreális-horror filmbe:)))

    VálaszTörlés
  3. Hát kétségtelen nem egy kompromisszummentes esztétikai tanulmány :) Ráadásul én a magam részéről még csak azt se nagyon mondhatom, hogy ronda, de legalább finom..(bár azért szép számmal akadnak akiknek meg de..)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...