2010. augusztus 10., kedd

Pacibili


Pacibili

Szerintem nincs olyan Katlan-látogató, aki ne találkozott volna Ági nénivel, Kati nénivel, Brigivel és Ferivel. Csak esetleg nem tud róla. A három hölgy reggel 8-tól este 10-ig áll mindenki rendelkezésére a legapró-cseprőbb és óriási horderejű dolgok megoldásában egyaránt. Székhelyük a nagyharsányi központi infósátor, Feri pedig mindenkinek leengedi a sárga szalagot, hogy ki-bejárást biztosítson a fesztiválközpontot jelentő placcra. A "csajok" sátrában egész nap buli van. Tíz másodpercenként valaki segítséget kér, rögtön tudni akar valamit, ám ők olyan jól elszórakoztatják magukat, hogy öröm nézni és hallgatni a viháncolásukat.

Ági néni és Kati néni nyugdíjasok, emellett nagyon jó barátnők – ahova Kata megy, oda vonszolja Ágit is. Most épp önkénteskednek az Ördögkatlannak. Már harmadik éve. Fáradhatatlanul. Ági néni 40 évig ápolónő volt; annak is azért ment, mert tetszett neki, hogy minden házba bemehet, és rengeteg emberrel beszélgethet. (Már megint segít, most épp Háy Jánosnak keres egy szöveget, amit a Bérczes hagyott itt neki.) Mostanában a Magyar Kikerics Nyugdíjas Klub Egyesület elnöke, ők csinálják minden szerdán az Olvasó mama programot, ahol nehezen olvasó gyerekeknek segítenek, énekelnek az énekkarban, és a templom előtti parkot is ők gondozzák. Mellesleg persze szupernagyi. A férjét motorozás közben fogta, azt mondja, ha nem intette volna le Harkányban, talán még most is ott körözne. Most meg mindent elintéz: helyismereti kérdések, községi kiadványok eladása, programajánlás, tippet ad, hol lehet zsíros kenyeret venni, és hol finom a bor. Meg persze ilyenek: "nem tom, hol lesz, de van az a előadás...". Fogas kérdés. Kulcsok, talált tárgyak, tegnap valaki leesett a kölcsönzött bicikliről, letört egy darab a kulcscsontjáról, most műtötték, tudom meg tőle. Munkamegosztás is van: Kati néni a szépség és az ész, Ági néni pedig ügyes. Ők persze szinte semmilyen programot nem tudnak megnézni. Egyébként ehhez a munkához lazának kell lenni, kell hozzá egy kis humor – állítják. De azt mondják, általában nagyon kedvesek a fesztiválozók. Persze egyik nap megszívatták egyes vicces kedvű egyének: egy srác bemondatta a hangos bemondón (mert azt is a hölgyek csinálják), hogy a haverja tartozik neki 20.000 forinttal, és várják az infópultnál, hogy adja vissza. Ági néni visszavágott: "Elnézést, a fiatalembert megsütötte a nap" – hangzott mindenhol a központban. Egyébként a sajtóbuszosok legkedvesebb munka közbeni szórakozása (egymás pszkálásán, helyesírási hibákon való sopánkodáson, valamint kávéért rimánkodáson kívül) a hangosbemondó hallgatása. Brigi a kedvencünk: "nyugodtan gyertek hírekkel, szeretjük a hangunkat...a sajtóbusz meg cenzúrázva lesz". Vannak itt más problémák is: ma megrótták Ági nénit, mert a lovas rendezvény alkalmából be találta mondani a hangosba, hogy lóf*sz, Ígéri, hogy fegyelmezi magát és mostantól csak "pacibilit" fog mondani.
 Ki ne maradjon Feri bácsi, aki előzékenyen leengedi a szalagot, de mondom neki, hogy most nem akarom átlépni a határvonalat, csak hozzá jöttem, megkérdezni, hogy van. Kicsit fáradt, de jól. Végül is csak 53 éves. És egyedülálló! Vajon hányszor emelgeti egy nap a sárga szalagot föl s le állhatatosan? A flörtölés egy újabb fajtáját látjuk?!
Szemerédi Fanni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...