2010. augusztus 4., szerda

Ördögkatlan 2010: Megnyitó és sajtótájékoztató helyett


Minden Fesztivál előtt szokás tartani egy sajtótájékoztatót. Ehelyett inkább álljon itt a két főszervező, Kiss Mónika és Bérczes László összegző(megnyitó) írása:


Szóval:

  1. alapinformációk:
 Védnökök: TÖRŐCSIK MARI, CSEH TAMÁS

A fesztivált 2008-tól évenkénti rendszerességgel, augusztus hónapban rendezzük meg.
A következő, III. Ördögkatlan Fesztivál időpontja: 2010. augusztus 4-8.
A rendezvény helyszíne: Baranya Megye
Helyszínek: Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Vylyan Pincészet, Szársomlyói Szoborpark.
A Magyar Fesztiválszövetség által minősített fesztivál.
Minősítése: KIVÁLÓ

  1. alapvető célok-kérdések:

Az idei fesztivál döntő jelentőségű. A harmadik évben (Pécs2010 miatt is) „csúcsra jár” a fesztivál, azt reméljük, a „Katlant” sikerül az igényes, minőségi művészet- és kultúrafogyasztó közönség zarándokhelyévé tenni. Az is eldőlhet, vajon:
- meg tudjuk-e ismételni a korábbi két Ördögkatlan óriási sikerét?
- meg tudjuk-e őrizni, sőt emelni a programok minőségét?
- meg tudunk-e felelni a rohamosan növekvő érdeklődésnek?
- ezenközben meg tudjuk-e valósítani alapvető céljainkat, azaz megmarad-e az „ártatlanság kora”, képviselni tudja-e az Ördögkatlan, amiért létrejött (minőség, személyesség, emberi lépték, közösségi élmény)?
A fenti kérdéseket nem feledve nem a mennyiségi, hanem a minőségi fejlődést tartjuk szem előtt. Nem vonunk be új településeket (noha számos jelentkező akadna), és nem növeljük a fesztivál időtartamát. Arra törekszünk, hogy minél jobban kiszolgáljuk a visszajáró és az újonnan érkező látogatókat.
25-30.000 látogatóra számítunk.

  1. amit az idén igazán fontosnak tartunk:

összművészeti fesztiválról lévén szó, ahol a válogatásnál saját, olyan-amilyen (de nem rossz) ízlésünk, de mindenek előtt a minőség meghatározó, csupa olyan fellépővel találkozik a látogató, aki a maga műfajában feltétlenül a legjobbak közé tartozik (Quimby, Budapest Bár, Ferenczi György..., Háy János, Kovács András Ferenc, Dragomán György..., Kovács Gerzson Péter, Gergye Krisztián..., Dresch Mihály, Szakcsi-Lakatos Béla, Sárik Péter..., Lois Viktor, Érdi Tamás, Szent Efrém Kórus..., Sebestyén Márta, Berecz András, Csík Zenekar..., Mucsi Zoltán, Mácsai Pál, Rátóti Zoltán... folytatást lásd a műsorfüzetben).
Tavaly a Vajdaság volt a vendégünk, idén Háromszéket hívtuk: sok-sok zenével, gyerekelőadással, táncházzal, kiállítással, színházzal, irodalommal jön Sepsiszentgyörgy és vidéke.

De a meghívott, kész produkciók mellett legalább annyira fontosak számunkra:

– az itt és most történő-születő művészeti események!!! Azaz Kiss Tibor a Quimbyből, ef. Zámbó és Cseh András a fesztivál idején a betársuló látogatókkal együtt házat festenek, Háy János kiállítja manó-rajzait, miközben a kiállítóterem falára nagyharsányi manót fest; a Mediawave-en mindenféle zenei műhelyek lesznek, amiken új produkciók születnek; az 50 éves Háy János együtt zenél a legjobb rock-zenészekkel, miközben saját verseit is szavalja majd a templomban, Göttinger Pál, fiatal rendező vezetésével Kapa-Pepe és pécsi színészek nap mint nap performanszokat hoznak létre a legváratlanabb helyzetekben…

Azt szeretnénk tehát, ha nem(csak) késztermékek „fogyasztása” történne – és ehhez kapcsolódik az emberi lépték, a közvetlenség és a személyesség, amit nem szeretnénk tavalyról elveszíteni. A Katlanban megtörténhessen, amire a nagyvárosban már nincs esély: megszólíthatóvá válhassunk;

– fontos a kísérletezés és a kockázat is: nemcsak húzónevek szerepelnek a meghívottak között, de olyanok is, akik még csak kezdenek, de tehetségesek (pl. a kaposvári színművészetisek) vagy beérett, nagyszerű alkotók, de Magyarországon még nem ismertek (pl. a Firewater NewYorkból, a BaBaZuLa Törökországból);

– fontosnak tartjuk a Cseh Tamás Emlékestet! Ő volt a védnökünk, a tavalyi Ördögkatlan idején halt meg, augusztus 7-én 17.04-kor mindhárom falu harangjai megszólalnak, este pedig a Szoborparkban emlékezünk rá – egyúttal a Bárka Színházban, születésnapján, január 22-én tartott emlékest DVD-n rögzített anyagát az Ördögkatlanban kezdjük terjeszteni.

  1. összegzés:

Az öt napon a sokféleség, az emberi gazdagság és kíváncsiság mutatódjék fel, és ezáltal, ha csak öt napig is, de szépek legyünk, ünnepet teremtsünk magunknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...