2010. szeptember 13., hétfő

AMOR OMNIA – JÓTÉKONYSÁGI ELŐADÁS A TEMESVÁRI DÓM TÉREN


AMOR OMNIA – JÓTÉKONYSÁGI ELŐADÁS A DÓM TÉREN
Jótékonysági előadásra várjuk nézőinket kedden, szeptember 14-én 20 óra 30 perctől a Dóm térre, ahol Peter és Zheni Pashov Amor omnia című zenés nonverbális előadását láthatják. A Romániai Máltai Segélyszolgálat temesvári fiókja és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház közötti együttműködés célja a moldvai árvízkárosultak megsegítése. Adományaikat várjuk az előadás ideje alatt a Dóm téren elhelyezett úrnákba, illetve a következő számlaszámra: IBAN RO03BRDE360SV06150453600 – AJUTOR SINISTRATI 2010.
Rossz idő esetén az előadás a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében látható változatlan időpontban; a Dóm téren gyülekezőket az előadás kezdete előtt átkísérjük a színházba.
A belépés díjtalan, szeretettel várunk mindenkit!
 Amor omnia
 A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház negyedik nagyszínpadi bemutatója, az Amor omnia két nemzetközi szinten is elismert bolgár rendező, Peter Pashov és Zheni Pashova csodálatos víziója, mely az örök témának, a szerelemnek a különböző formáit jeleníti meg.
A rendezők által „vizuális, szegény színháznak” nevezett stílus jegyében készült produkció improvizációkon alapuló próbafolyamat során jött létre a társulat fiatal színészeivel. A nonverbális előadásban az ember és környezetének a kapcsolata hangsúlyozódik ki, továbbá bebizonyosodik ismét, hogy a szerelem, mint érzés, nemcsak szavakban fejezhető ki.
A produkció varázslatos képi világát Cári Tibor zenéje egészíti ki, mely gyakran a színészek előadásában hangzik el, így az Amor omnia egy igazi csapatmunka eredménye, melyben a különböző eszközök és formanyelvek arányosan lettek kikeverve azzal az érzelmi és érzéki gazdagsággal, amely a szerelemre, a férfi és nő közötti változatos kapcsolatokra jellemző.
Zheni és Peter Pashov a szófiai Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia professzorai, továbbá a szófiai Atelie 313 Bábszínház irányítói. Számos külföldi meghívásnak tettek eleget: dolgoztak Horvátországban, Szerbiában, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban is, Romániában azonban most rendeznek először, reményeik szerint azonban munkájukkal egy gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki a bolgár és a romániai színházak között. Mindkét rendező nagyban hozzájárult a bolgár bábszínház megújulásához, új formájú és típusú bábjaikkal, különleges fény- és árnyjátékaikkal, melyekben a hangsúly az ember és különböző tárgyak viszonyán van, egyedi stílust dolgoztak ki. Diákjaikkal tíz-tizenöt éve kísérleteznek ezen a téren és ennek eredményeképp sikerült kidolgozniuk az úgynevezett „vizuális, szegény színházat”, melynek alapvető feltétele, hogy kevés díszlet és kellék látható a színpadon, a hangsúly az egyszerűségen és a látványon van. A rendezőpáros egy-két hetes workshoppal szokta kezdeni a munkát, a temesvári magyar társulat esetében pár nap azonban elég volt a felkészülésre és a különböző technikák elsajátítására.
Az előadásban fellépnek: Kiss Attila, Kocsárdi Levente, László Pecka Péter, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Szilágyi Ágota, Tar Mónika, Tankó Erika, Nagy Sándor, Páll Anikó Katalin, Vass Richárd és Molnár Róbert újvidéki színművész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...