2010. szeptember 25., szombat

Budapest Slam 3 – Roots / Gyökerek

A Műcsarnok, az A38 Hajó és a Time Out Budapest bemutatja:
Budapest Slam 3 – Roots / Gyökerek
Fellépők: Slam Performance: Bob Holman (USA) & Samantha Thornhill (Trinidad).
Slam-verseny: Ludditák (Móki & Tita), Bárdos Deák Ági, Saiid (Akkezdet Phiai), Újonc
(Akkezdet Phiai), Id (Slam Poetry Budapest), IndianA, Zeek, Ponza, B-Best, Daniel Brownwood
Zene: Sabák Péter – basszusgitár, Boros Levente – dob, Sági Viktor – gitár.
Vizuál: Kiégő Izzók.
Moderál: Gyukics Gábor.

A Budapest Slam 3 belépőjével a tetőteraszos The Clonious Live, DJ Dizzy, Feelipa Matt-u, DJ Cadik party is megtekinthető


A38 Hajó, 2010. szeptember 25., szombat 18:30
Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft. Jegyek elővételben válthatók az A38 Hajó
honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.

A nyolcvanas évek New Yorkjából indult slam poetry, ez a modern, közvetlen, élő „író-olvasó találkozó” szép hagyományokra tekint vissza Magyarországon is. E rímes-ritmikus-szójátékos-szellemes, improvizált verspárbaj egyik legfontosabb hazai sorozata, a Műcsarnok által létrehozott Budapest Slam mostani állomása a Budapest Slam 3: Roots / Gyökerek az A38 Hajón. A verseny résztvevői a honi underground rap- és slam legjobbjai lesznek, az est fényét pedig a slam poetry két nagysága, a fáradhatatlan szervező, Bob Holman és a bájos tanító, Sam Thornhill slam-bemutatója emeli.
A slam poetry egyfajta modern, élő költészeti stílus, amely a nyolcvanas években alakult ki, elsősorban New York művésznegyedeiben. Többnyire fejből mondott, improvizált szövegről van szó, amelynek ott és azonnal kell ütnie, hiszen a slam-estek (az 8 Miles című Eminem-filmből ismert rap-viadalokhoz hasonlóan) voltaképp párbeszédek, és céljuk, hogy az „ellenfelet” legyőzzük a szellemesség, az ötletesség, a ritmus és a rím eszközeivel.
A slam-mozgalom gyorsan terjedt, és bár a mainstreambe nem került be, kicsiny, de annál lelkesebb rajongótábora futótűzként terjesztette az igét. Máshogy nem is történhetett volna, hiszen a slam poetry lényege az alulról építkezés, az underground és a személyesség. Sorra alakultak a legkülönbözőbb slam-klubok, ahol a hét bármely napján bárki összemérhette pergő nyelvét akár a legnagyobbakkal is – igen laza szabályok között.
Természetesen Magyarországnak is megvan a maga slam-közössége, melynek sztárja dominánsan az egyébként is rappelő, magukat új, közvetlenebb közegben is kipróbáló MC-kből lettek. A honi slam-szubkultúra elsősorban Budapesten és Veszprémben erős, de alkalmi estek vannak Pécsett, Debrecenben, Szegeden vagy Zalaegerszegen is. A közösségépítésnek nagy lendületet adott, hogy a budapesti Műcsarnok felkarolta a civil kezdeményezést, és 2006-ban útjára indította Budapest Slam sorozatát. Mindezidáig két nagy poetry slam-rendezvény volt látható a Műcsarnokban, valamint elkészült egy DVD is, a Kiégő Izzókkal együttműködésben. Az első esemény témája Budapest, a másodiké a szolidaritás volt. Mivel a poetry slam - ez az imporvizatív, nyílt színen előadott költészeti műfaj - minden országban másként honosodik meg, a Műcsarnok azt gondolta, érdemes és izgalmas megnézni a műfaj gyökereit, eredetét. Ezért lett az A38 Hajón megrendezett est címe: Roots / Gyökerek.
A szeptember 25-ei eseményen az A38 Hajón fellép Bob Holman, a New York-i slam legelkötelezettebb szervezője, aki a manhattani Lower East Side-on nyitotta meg a Bowery Poetry Clubot, és - terveink szerint és minden valószínűséggel - megszólal a poetry slam kitalálója, Marc Smith is online interjú formájában.
Bob Holman a kilencvenes évek második felének és a kétezres évek első évtizedének egyik legnagyobb hatású és legfáradhatatlanabb kultúraszervezője – emellett természetesen kitűnő slam poetry-előadó. Azon kevesek egyike, akik kitörtek a szűk szubkultúrából, és füstös klubok falain túl a nagyközönség számára is elérhetővé tették a slamet. Háromszoros Emmy-díjas a Poetry Spots című tévéműsorral, Bessie előadói díjas, számtalan kiállítás és költői est kurátora, és a világ egyik legizgalmasabb irodalmi műsora, a United States of Poetry producere. Volt kiállítása a velencei Peggy Guggenheim gyűjteményben, szervezett rendezvényeket a Frankfurti Könyvvásárra, workshopot a Roskilde fesztiválra, emellett számtalan egyetem díszdoktora és vendégelőadója. Nehezen hihető, hogy e hiperaktív élet mellett 2002-től még saját slam-klubját is vezeti. Még nehezebben hihető, hogy időt szakít egy rövid magyarországi turnéra, pedig így lesz.
www.bobholman.com/
A brooklyni születésű, de trinidadi származású Sam Thornhill le sem tagadhatná, hogy pedagóguscsaládba született. A nyolcéves kora óta aktívan író Thornhill az egyetemen is szépírást hallgatott, és jelenleg a Juillard School költészettan-tanára. A kortárs amerikai irodalom fiatal generációjának egyik kiemelkedő képviselője, aki mind aktív költő-előadóként, mind oktatóként sokat tett a slam poetry népszerűsítéséért.
www.samanthaspeaks.com/
www.slampoetry.hu
www.mucsarnok.hu
www.blyworks.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...