2010. szeptember 21., kedd

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria a londoni Királyi Művészeti Akadémián

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria
a londoni Királyi Művészeti Akadémián

A világ egyik legfontosabb kiállítóhelyén, a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts) mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A szeptember 21-én nyíló Budapest kincsei. Európai remekművek Leonardótól Schiléig című tárlat a múzeumok legnagyobb szabású nemzetközi bemutatójának ígérkezik.  A több mint 200 remekművet felvonultató, december 12-ig látható kiállításon Leonardo, Raffaello, El Greco, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin és Picasso alkotásai mellett a magyar művészetnek a Magyar Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry remekműveit is megismerheti a londoni közönség. 

A londoni kiállítóhely legfontosabb őszi kiállítása egyben Magyarország uniós elnökségének beharangozója is, kiváló alkalom, hogy az Európa múzeumi fővárosában való reprezentatív magyar megjelenés Budapestre irányítsa a nemzetközi figyelmet.
A londoni kiállítás nem egyszerűen a főművek egymás mellé sorakoztatása, hanem az összeállítás azzal a szándékkal készült, hogy a művészettörténet szinte minden korszakát bemutató múzeumi gyűjtemény méltó reprezentánsa legyen. Így az itáliai Quattrocentótól a huszadik század közepéig ívelő tárlaton az európai festészet és szobrászat kimagasló alkotásai szerepelnek, így többek között emblematikus darabként Raffaello Esterházy-Madonnája is látható lesz, amely befejezetlensége ellenére is meghatározó darabja a múzeum reneszánsz kollekciójának. A Szépművészeti világszerte méltán híres spanyol gyűjteményét El Greco, Ribera és Murillo művei mellett Goya megkapó szépségű, titokzatos mosolyú női arcképe képviseli. A Szépművészeti szoborgyűjteményéből többek között a kisméretű, Leonardo da Vinci-nek tulajdonított bronz lovassal találkozhat  a londoni közönség, és szintén a firenzei művész-zsenitől származó két, harcosokat ábrázoló, freskóhoz készült krétarajzot is megcsodálhatnak majd  a látogatók. A modern képtár gazdagságát a 19. század végének sokrétű stílus kavalkádját felvillantó válogatás szemlélteti, de nem hiányoznak a 20. század első felének legkeresettebb festői, Corot, Gauguin, Manet, Renoir, Monet, Picasso, Schiele és Chagall sem, változatos munkásságukat festmények és rajzok érzékeltetik.
A Szépművészeti Múzeum javaslatára a Királyi Akadémián 20 magyar remekmű is látható lesz a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. Első alkalommal itt Londonban kerül sor egy teljes középkori szárnyasoltár külföldi bemutatására. Az 1700-as években Angliában hírnevet szerzett Bogdány Jakab papagájos csendélete a művész egyik leglátványosabb alkotása. A kiállítás látogatói megcsodálhatják Rippl-Rónai Kalitkás nője Vaszary János Aranykora mellett Munkácsy Mihály, Markó Károly, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly és mások remekműveit.
A két legnagyobb hazai közgyűjteménynek a londoni kiállítás nem az első jelentős nemzetközi szereplése. Az utóbbi években a Szépművészeti Múzeum anyaga önálló kiállításon mutatkozott be a párizsi Louvre-ban, a hamburgi Bucerius Kunst Forumban és a bécsi Kunsthistorisches Museummal közösen Tokióban és Kyotóban. (A szigetország fővárosában rendezett kiállítás 2009-ben a világ 10. leglátogatottabb tárlataként zárt.) Legutóbb, ez év nyarán pedig a Puskin Múzeumban találkozhatott a moszkvai nagyközönség a Szépművészeti Múzeum  remekműveivel. A Magyar Nemzeti Galéria legutóbbi nagy nemzetközi sikere a 2008-2009-ben három francia múzeumban is bemutatott Magyar Vadak-kiállítás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...