2010. szeptember 27., hétfő

Programajánló: Lajkó Félix és zenekara, DAAU (B)


Lajkó Félix és zenekara, DAAU (B)
Poliphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából 2010. szeptember 29., szerda 20h Belépő elővételben: 3500 Ft, a koncert napján: 4000 Ft. Jegyek elővételben válthatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.

A zseniális hegedűs elemi erejű koncertjein a népzene, a dzsessz, a szabad improvizáció és a féktelen energiák letaglózó elegyét nyújtja. Épp ezért nagy öröm, hogy ismét az A38 Hajón lép fel a nagyszerű muzsikus, aki ezúttal – egyetlen koncert erejéig - ismét mára már klasszikusnak számító zenekarával, az általános közvélekedés szerint legjobbnak számító 1997-es lemezének résztvevőivel, a szabadkai Kurina testvérekkel játszik. A társfellépő az antwerpeni kvartett, a DAAU lesz, amelynek finom, repetitív, hűvösen intellektuális muzsikája izgalmas ellenpontja lesz Lajkó minden bizonnyal extatikus előadásának.
Lajkó Félix és a DAAU koncertje egyúttal nyitó állomása egy nagylélegzetű koncertsorozatnak. A Poliphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, első alkalommal tehát a DAAU révén Belgium lesz a vendég. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek.
Lajkó Félix zenéjét nehéz műfaji vagy stiláris kategóriába sorolni, ugyanis éppúgy megtalálhatók benne a klasszikus zene, a magyar és más kelet-európai népzenék motívumai, a dzsessz és a blues, ami pedig ezeket a látszólag egymástól távoli elemeket képes összekötni, az Lajkó Félix virtuozitása és játékának sodró ereje, a közönségre ható szuggesztivitása.
Lajkó Félix a vajdasági Topolyán (Vajdaság) született, Első hangszere a citera volt, amellyel tízéves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Az alsófokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva, egy kölcsönhegedűvel indult el Budapestre, ahol - elképesztő tehetségét jól jellemzi, hogy - szinte azonnal a Dresch Quartett tagja lett. Tagja volt Szabados György együttesének a Makúznak és Boris Kovac zenekarának, a Ritual Novának. Számos alkalommal fellépett a Noir Désirrel, dolgozott együtt Alexander Balanescuval,
Boban Markovictyal. Több színházi előadáshoz írt zenét. Páratlan sokoldalúságát jól jellemzi, hogy Tilos partikon éppúgy fellépett, mint írt zenét színházi előadáshoz (többek közt a Szabadkai Népszínház Közellenség című darabjához), de táncművészeknek is, mint például Jozef Nadjnak vagy Bozsik Yvette-nek. Róla forgatta Jancsó Miklós a Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét. Írt zenét a Velencei Biennálé Új Atlantisz felé című projektjéhez 2000-ben. Legutóbbi heroikus vállalkozása Mundruczó Kornél Delta cimű filmjének zenekanyaga és "beugró főszerepe" a forgatás közben tragikusan elhunyt Bertók Lajos helyett.
Lajkó Félix 1997-ben jelentette meg az azóta csak "kartonosként" emlegetett lemezét. Ez volt az az anyag, amit azóta is sokan a legjobb Lajkó CD-ként emlegetnek. A lemezen Félix első zenekarának tagjai, a szabadkai Kurina testvérek játszottak. Az album legendás számai ma is előbukkannak Félix koncertjein, talán a legismertebb közülük az El Cavillo. Ezúttal, egyetlen különleges koncert erejéig
összeáll a régi zenekar, és az A38 Hajón a klasszikus lemezfelvétel résztvevői, Kurina Ferenc és Mihály muzsikálnak.

Fellépők
Lajkó Félix: hegedű
Brasnyó Antal: brácsa
Kurina Ferenc: nagybőgő
Kurina Mihály: cimbalom

Lemezek
A bokorból, 2009
Remény, 2007
Lajkó Félix 7, 2005
Félix, 2002
Lajkó Félix és bandája játszik, 2001
Koncert ’98, 1998
Live at the Academy (Lőrinszky Attilával), 1997
Lajkó Félix és Zenekara, 1997
Lajkó Félix és bandája, 1995

www.lajkofelix.hu

Az antwerpeni DAAU, azaz az Anarchistische Abendunterhaltung (Anarchikus Esti Szórakozás) nevét Hermann Hesse kulcsregényéből, A pusztai farkasból merítette. Az 1992-ben alakult zenekart ugyanaz a Jack&Johnny kiadó karolta fel, amelyik a leghíresebb belga art-rock együttes, a dEUS indulásánál is segédkezett.
A különleges hangszerelésű (cselló-klarinét-tangóharmonika-bőgő) DAAU a kortárs zene páratlanul izgalmas produkciója. Az alapvetően instrumentális szerzeményeket előadó együttes rengeteget merít a repetitív zenei hagyományból, alapvetően minimalista, ismétlődő szekvenciákra épülő darabjaik ugyanakkor lenyűgöző tempóváltásokkal operálnak, magukkal ragadó szenvedélyektől feszülnek. A DAAU sokoldalúságára jellemő, hogy egyaránt lépnek fel komolyzenei eseményeken,
dzsesszrendezvényeken, de olyan populáris fesztiválokon is nagy tömeg előtt, mint a Pukkelpop, Roskilde vagy akár a Sziget Fesztivál. A DAAU a kétezres évek elején a 16 Horsepower előzenekara is volt.
Többszöri tagcsere és négyéves szünet után a DAAU 2010 tavaszán akusztikus kvartett-felállásban adta ki legfrissebb lemezét, a Shepherd's Dream-et. Bár fesztiválon már lépett fel Magyarországon a zenekar, abban az összes kritikus egyetért, hogy igazi közege a klubkoncert. A DAAU elfojtott érzelmektől átfűtött, ugyanakkor hűvös intellektualizmusa izgalmas ellenpontja lesz Lajkó Félix extatikus koncertjének.

A zenekar tagjai
Simon Lenski: cselló
Han Stubbe: klarinét
Roel Van Camp: tangóharmonika
Hannes D'Hoine: nagybőgő

Lemezek
The Shepherd's Dream, 2010
Domestic Wildlife, 2006
Tub Gurnard Goodness, 2004
Life Transmission, 2001
We Need New Animals, 1998
Die Anarchistische Abendunterhaltung, 1995

www.daau.be
www.myspace.com/daaudieanarchistischeabendunterhaltung

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...