2010. október 24., vasárnap

Bakelit Multi Art Center: Színházi Alkotók Fiatal Társulása: A.P. Csehov – Eck Attila: The Gull vs. 1

Bakelit Multi Art Center

2010. október 24., 20:00 és október 26., 20:00: Színházi Alkotók Fiatal Társulása: A.P. Csehov – Eck Attila: The Gull vs. 1

2010. október 24: bemutató!

Szereplők:

Kosztya: Biszak Áron
Trigorin: Kántor Zoltán - megnézésre vár
Nyina: Alexics Rita/Vajda Izabella
Arkagyina: Manyasz Era
Mása: Almási Beáta
Polina: Samu Zsuzsanna
Dorn: Miklós Marcell
Samrajev: Simó Krisztián
Szorina: Lendvai-Nemec Melinda
Medvegyenko: Baranyai Péter

Díszlet: Fűrész Zoltán
Látvány: Alexics Rita
Jelmez/Smink: Lendvai-Nemec Melinda
Dramaturg: Eck Attila
Asszisztens: Asztalos Beatrix, Hodászi Ádám
Rendező: Müller Ádám

Mi végről való a művészet és a színház? Ez a kérdés a gyújtópontja Csehov Sirály című drámájának, mely az elvi és személyes konfliktusoknak kirobbanásához vezet. Szembe kerül egymással a hagyomány és újítás, alázat és becsvágy, valamint – mi változatunkban – Hollywood és Európa.
Csehov szövege méltán vált a drámairodalom klasszikusává, de ha az általa vázolt problémák nem is, azok felvetési módja és a bennük rejlő fergeteges humor a mai befogadó számára – a több mint százévnyi távolság miatt – már nem feltétlenül értelmezhetőek. Ennek kiküszöbölésére vállalkozott társulatunk, amikor úgy döntöttünk, hogy a darabot úgy állítjuk színpadra, hogy közben mind a szöveget, mind a problémákat aktuálissá, jelenünkben is megfoghatóvá tesszük.
Színdarabunk helyszíne egy vidéki színház büféje, ahol minden előadás után összegyűlnek a művészek, hogy szeressenek és gyűlöljenek, sírjanak és nevessenek. De leginkább filozofálnak az alkotás, a művészet mibenlétéről, és a legfőbb kérdések ezek: globalizált társadalmunkban mennyire helytálló még az elutasító magatartás a nyugati kultúra iránt? Lehet-e a múlt dicsőségére építeni a jelen esztétikáját? Hogyan fonódhat össze magánélet és hivatás?
Mindeközben keresik a kulcsot egymáshoz és magukhoz is, de egyik rozsdás lakat sem akar engedni, s ez sodorja a darabbeli társulatot a végkifejlet felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...