2010. október 19., kedd

Ramszesz- az ásatás : Interaktív Ismeretterjesztő Élménykiállítás

2010. október 3-ától 2011. február 28-ig látható a RAMSZESZ - az ásatás interaktív egyiptomi kiállítás a WAX Kultúrgyárban. Az egyedülálló tárlat egy elképzelt ásatást mutat be, melyben II. Ramszesz egyik templomának és a fáraó sírkamrájának rekonstrukcióját láthatja az érdeklődő közönség.  
A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.2010 őszén  újabb csemegét fogyaszthatnak az ókori Egyiptom szerelmesei. A kiállításon keresztül a híres fáraó misztikus világába juthatnak el a látogatók. A legenda szerint II. Ramszesz több mint 3000 évvel ezelőtt utasítást adott egy város felépítésére. A munkálatok befejezését egy hatalmas homokvihar akadályozta meg. Ezt a félig kész települést tárjuk fel 2010-ben egy egyedülálló kiállítás formájában. A kiállítást végig járva nagyon fontos információkat tudhatunk meg az ókori Egyiptom istenvilágáról, az építészetéről és az emberek mindennapi életéről. 
            Interaktív Vándorkiállítás 
A kiállítás megnyitását precíz kutatómunka előzte meg. Az egyiptomi Régészeti Főfelügyelőség és a magyarországi Egyiptomi Nagykövetség szakértői közösen dolgozták ki
a látványterveket. A műtárgyak hű másolatainak kivitelezési munkáját egy magyar szobrászati cég végezte. A korhű építmények és tárgyak a 30 fős kivitelező stáb hónapokig tartó munkájának eredményeként jöttek létre.
A magyarországi szervező, a Ramszesz-Projekt Kft. Budapest egyik felújított Műemlék ipari épület együttesében, a WAX Kultúrgyárban rendezte be a kiállítást mintegy egy 3000 négyzetméteres térben. A Wax Kultúrgyár az ipari épületek kulturális célra való hasznosításának egyik szép példája. Az újpesti Bőrgyár két felújított ipari csarnoka impozáns tereivel ideális befogadója a kiállításnak, az azt kiegészítő oktatási programnak és kulturális rendezvényeknek.
Az első  teremben látható egy 700 négyzetméteres templom, melyben az egyiptomi vallás legismertebb isteneinek szobrán kívül autentikus oszlopokon kísérhetjük figyelemmel az ókori egyiptomi ábrázolás művészetét. A következő teremben egy elhagyott sírkamra területére lépnek a látogatók, ahol megismerkedhetnek a mumifikálás folyamatával. A sírkamra falait az újbirodalmi sírkamrák falain megjelenő díszítések borítják. Az utolsó, interaktív teremben vetítések és egy briliáns csapda várja a látogatókat. 
A kiállítás különlegessége még, hogy az első terembe belépve egyenesen az egyiptomi éjszakában találhatjuk magunkat, ahol csak a fejünkre szerelt világítás segítségével tájékozódhatunk. Szintén kuriózum, hogy a megszokott információs táblák helyett a legmodernebb info-kommunikációs rendszeren keresztül, bluetooth segítségével telefonunkról tudhatunk meg részleteket a kiállított tárgyakról. 
A kiállítás ismeretterjesztő jellegét hangsúlyozzák, és az élménytanulást segítik elő a csoportok számára szervezett tárlatvezetések, interaktív, a tananyagba beilleszthető múzeumpedagógiai foglalkozások.  
A szervezők azonban még ennél is tovább mennek: a nemzetközi összefogással megvalósult kiállítás példáján olyan multi-kulturális gyermek és felnőtt programokat – játszóházat, koncertet, filmklubot, teaházat – szerveznek, amelyek az ismeretterjesztés mellett számtalan szórakozási lehetőséget is kínálnak, akár a kiállítással egybekötve, akár attól függetlenül. 
A magyar – egyiptomi együttműködéssel megvalósult „RAMSZESZ az ásatás” című vándorkiállítás 2010. október 3-tól 2011. február 28-ig fogadja a látogatókat az újpesti Wax Kultúrgyárban, azután külföldi turnéra indul. 
A kiállítás  minden nap 10-től 20h-ig tart nyitva. Az intézmény gépkocsival és tömegközlekedéssel is kiválóan megközelíthető. Közvetlen szomszédságában hatalmas ingyenes parkoló áll rendelkezésre. . Cím: 1047 Budapest, József Attila út 4-6. 
Jegyek elővételben az interneten a Concert&Media honlapján, valamint a kiállítás hivatalos honlapján, www.ramszeszazasatas.hu, telefonon a 226-6394-es telefonszámon rendelhetők illetve a helyszínen megvásárolhatók A csoportos kedvezmény igénybevételéhez legalább 72 órával a látogatás előtti regisztráció szükséges. 
„Ramszesz személye és a kalandok minden gyermek és felnőtt képzeletét megragadják. Exkluzív betekintést nyerhetnek a látogatók Ramszesz korának miliőjébe” – mondta Árkai Mónika a rendezvénynek helyszínt biztosító WAX képviselője. „Büszkék vagyunk rá, hogy a WAX lehet a kiállítás világpremierjének helyszíne.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...