2010. október 1., péntek

Kiállításajánló: World Press Photo 2010

[október 1. – október 31.]
World Press Photo 2010
Helyszín: Fogadó – Földszint
Megtekinthető: naponta 10.00–20.00

(A kiállítás október 4-én, hétfőn: 10.00–18.00 óráig; valamint október 23-án, szombaton: 10.00–20.00 óráig tekinthető meg.)

Kísérő kiállítás a Pódium galérián:
Szegénység, kirekesztettség és diszkrimináció – válogatás kiemelkedő magyar fotóriporterek munkáiból – az EU Magyarországi Képviseletének támogatásával.

A 2010-es World Press Photo pályázatra 5 847 fotóriporter (128 országból) küldte be munkáit.
A nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban a 101 960 fotó értékelésével (23 nemzet 63 fotográfusát díjazta), amelynek eredménye a 2010-es utazó kiállítás 200 fotója. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hat nyelven jelenik meg. Az adott esztendő legkiválóbb fotóit felvonultató évkönyv egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítő önálló dokumentum.

A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 200 képbe sűrítve láthatjuk majd korunk történelmét, hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, természeti változásait, tudományos eredményeit – azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Azoknak nyújt izgalmas élményt a kiállítás, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

A World Press Photo független nonprofit szervezet – 1955-ben alakult meg Hollandiában. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása – illetve népszerűsítése – szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát.
Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét. A díjazott fotókból egy vándorkiállítás készül, amelyet évről évre mintegy 2.5 millió ember tekint meg – 100 helyszínen – a világ 45 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hat nyelven jelenik meg.

A World Press Photo évi rendes eseményei között fontos szerepet játszanak az oktatási programok: a fejlődő országokban szemináriumokat, illetve műhelyeket szervez fotósok, fotóügynökségek, valamint képszerkesztők számára. A Hollandiában évente megrendezésre kerülő Joop Swart Mesterkurzus tehetséges fotósokat segít pályájuk elején, akik gyakorlati tanácsokat és szakmai segítséget kapnak a sajtófotózás legkiválóbb képviselőitől.

A World Press Photo tevékenységéről további információk olvashatók a szervezet honlapján: www.worldpressphoto.org. Támogatója a Dutch Postcode Lottery, szponzora a Canon és a TNT.

A kiállítás magyar főszponzorai: BROKERNET Holding Zrt., AVIVA Életbiztosító Zrt.
Szponzorok: Budapest Főváros, Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége, Artotel, Pharma Press
Kommunikációs partner: Dynamo Budapest
A támogatás szervezésében közreműködött: Summa Artium

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház könyvesboltja fotográfiai albumokat és szakkönyveket árusít a helyszínen.

A kiállítás szervezője: Herald Kiadó – Révész Tamás
E-mail: mail@worldpressphotohu.info
A World Press Photo budapesti kiállítás honlapja: www.worldpressphotohu.info

A kiállítás a helyszínen váltott jeggyel tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...