2010. október 13., szerda

Peter Handke: Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról, Nemzeti Színház, Nagyszínpad

A Budapesti Őszi Fesztivál és a Nemzeti Színház közös programjaként a Schauspielhaus Graz (A) és a Szputnyik Hajózási Társaság (H) bemutatja:
Peter Handke: Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról
2010. Október 15–16. 19h
Nemzeti Színház, Nagyszínpad
Az eredeti művet átdolgozta és az előadást rendezte: Bodó Viktor

Fábián Gábor, Thomas Frank, Hay Anna, Sophie Hottinger, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Steffi Krautz, Pető Kata, Sebastian Reiß, Martina Stilp, Szabó Zoltán, Jan Thümer, Tóth Simon Ferenc, Téby Zita Pető Kata (ének), Nitzan Bartana (hegedű), Maria Serafin (gordonka), Klaus von Heydenaber (zongora)

Zene: Klaus von Heydenaber, Keresztes Gábor
Dramaturg: Veress Anna, Andreas Karlaganis
Díszlet: Bodó Viktor, Pascal Raich
Jelmez: Nagy Fruzsina
Fény: Christoph Steffen
A rendező munkatársa: Christian Schütz

Peter Handke, a 20. század végi osztrák irodalom fenegyereke 1992-ben írt egy szöveg nélküli drámát „Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról” címmel. A darab főszereplői egy ismeretlen város főterén azok az emberek, akik a téren laknak, vagy éppen csak átsétálnak rajta. Férfiak és nők, egyéniségek és jellemtelenek, őrültek és normálisak, szépek és csúnyák, és a többi, és a többi.
A Nestroy-díjas rendező, Bodó Viktor egy egész várost tesz Handke-adaptációjának alapjává, s e város köz- és magántereit lakják be társulatának, a Szputnyik Hajózási Vállalatnak és a Schauspielhaus Graz együttesének színészei. A rendkívül virtuóz előadás lenyűgöző természetességgel használja az élő videofelvétel eszközét, olyan színházi nyelvet teremtve, amelyben a hagyományos színpadi játék és a különböző filmes technikák érzékeny polifóniában egyesülnek. Az üres színpadon zajló történések időről időre szobányi dobozokba koncentrálódnak, s e két szférában zajlik e képzeletbeli város élete. A mindennapok közhelyes jelenetei Bodó színpadán rendkívüli jelentőségre tesznek szert, átlagos csetepaték válnak metafizikai súlyú összecsapásokká, kisstílű konfliktusok megrázó végkifejletbe torkollnak, egyszerű sorsok mitikus magasságokba emelkednek. A 2009-ben Grazban bemutatott produkciót beválogatták az idei berlini Theatertreffen programjába, melynek szakmai zsűrije a tavalyi évad mintegy négyszáz német nyelvű produkciójából tízet hívott meg a színházi találkozóra.

http://www.schauspielhaus-graz.com
Támogató: kultur steiermark
Jegyárak 4000 | 3000 | 2500 | 1500 | 1200 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...