2010. október 6., szerda

Napra, Szabó Balázs Band, Fókatelep

Napra, Szabó  Balázs Band, Fókatelep
2010. október 7., csütörtök 20 óra.
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő
Belépő elővételben: 1000 Ft, a fellépés napján: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában. 
Három kitűnő zenekar a folk, a rock, a pop és a világzene határán. A Napra, a Fókatelep és a Szabó Balázs Band a magyarországi world music „újhullámának”  kiemelkedő, markáns és egyéni hangvételű együttese. Most egy este alatt mutatják be, micsoda potenciál rejlik még mindig a magyar és balkáni népzene, illetve a rock, a funk és a pszichedélia elegyítésében. 


A világzenét játszó Napra zenekar 2004 őszén alakult Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet nem autentikus formában adnak elő, hanem korunk kultúrájában értelmezik újra, modernkori hangzásba ültetik át. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek, és otthonosan mozogjanak a térség zenei világában, és annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban. A zenekar tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert és sikerrel szerepelt együttesekben játszottak. Kiemelkedő hangszeres tudásuk, virtuozitásuk, lendületes előadásmódjuk teszi zenéjüket sajátos erejűvé. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek – dob, basszusgitár, gitár – a népiekkel: hegedűvel, brácsával, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt. 
A Napra már alakulásakor kiemelt figyelmet kapott, és az első lemez be is teljesítette a várakozásokat. A Jaj, a világ! Hatalmas sikert aratott, és elnyerte a legjobb világzenei albumnak járó Fonogram-díjat. A különleges hangszerelés, az ex-Barbarós Both Miklós egyedi világa és gitárjátéka a world music-etalon Songlines magazinban is elismerő méltatást kapott. 
Both Miklós a zenekar közreműködésével készítette el Radnóti című albumát, ami egyedülálló pillanata volt a magyarországi világzenének és vers-megzenésítésnek. Ezt a lemezt követte a második Napra-album, ami már végképp egy kiforrott együttest mutatott, és bebizonyította: a Naprának ott a helye a legnagyobbak között, és a mág mindig nagyon fiatal zenekar hatása valóba korszakos.

A zenekar tagjai
Both Miklós: ének, gitár
Krámli Kinga: ének
Bobár "Bobi" Zoltán: brácsa, harmonika
Hegedűs Máté: hegedű
Winter Csaba: basszusgitár
Pfeiler Ferenc: dob 

Lemezek
Holdvilágos, 2010
Radnóti (Both Miklós), 2009
Jaj, a világ!, 2007 
www.napra.hu 
A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult a legendás magyar trance-rock zenekar, a Korai Öröm tagjainak rendszeres jam session-jei alapján. Oláh Annamária énekesnő csatlakozásával a kezdeti, instrumentális darabok fokozatosan nyerték el mostani dalformájukat, s a zenekar improvizálós, belassult, ambient-sátras („fókatelep”) szabadcsapatból markáns, pszichedelikus folk- rock együttessé alakult. A kezdeti kis klubkoncertek után a zenekarnak egyre nagyobb, rangosabb helyszíneken nyílt módja a bizonyításra. Így többek között sikeres koncertet adott több vidéki nagyvárosban, vagy pl. a budapesti Szépművészeti Múzeum Hundertwasser kiállításának zárónapján is. 
Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos „fóka-soundot”.

Felállás:
Biljarszki Emil: billentyűsök, gitár
Csányi Viktor: dob
Jócsik János: ütőhangszerek
Oláh Annamari: ének
Somogyi Ferenc: basszusgitár
Szalay Péter: gitár 

fokatelep.hu
www.myspace.com/fokatelep 
A Szabó Balázs Bandet az egykori, nagyon szép reményekkel indult, de sajnálatosan korán feloszlott Suhancos multiinstrumentalista frontembere, Szabó Balázs alapította. A hattagú zenekar (melyben a sokoldalú alapító önmagában kiad egy teljes együttest) a Suhancostól megszokott utat folytatja tovább: magyar népzenei elemek ötvöződnek funkos-dzsesszes-elektronikus megoldásokkal. A magyar fúziós folk-rock legszebb hagyományait folytató SZBB egyik első koncertjére éppen az A38 Hajón került sor tavaly decemberben. Azóta elkészült az első nagylemez, Megcsalogató címmel: vad tempó, a Kerekes Band által kitaposott ösvényt követő viharos etnofunk szerzemények, fantasztikus slágerérzékenység... A Szabó Balázs Band zenéje a legjobb értelemben vett folk-pop, csattogós funkyval, áradó vonósokkal és némi, a frontemberre igazán jellemző átszellemült pszichedéliával.

A zenekar tagjai
Szabó Balázs: ének, gitár, hegedű, kaval
Rostás Ottó: gitár
Szabó János: brácsa
Inoka Győző: bőgő
Szegedi Attila: basszusgitár
Fekete Dezső: dob  

www.szabobalazsband.hu
www.myspace.com/szabobalazsband 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...