2010. október 27., szerda

Nem csak szép, okos is… Okostelefonnal a Szépművészetiben

Nem csak szép, okos is…
Okostelefonnal a Szépművészetiben

Ingyenes interaktív tárlatvezetés is szerepel a Szépművészeti Múzeum új generációs telefon-tulajdonosakat célzó kínálatában. Az ún. okostelefonnal rendelkező látogatók a múzeum mobil-honlapján – m.szepmuveszeti.hu – a speciális audioguide mellett programajánlókat, kiállításokról szóló információkat, képeket is találnak.  A mostani szolgáltatás egy hosszú távú fejlesztés első lépése, a későbbiekben egy gazdagabb információs oldal áll majd a látogatók rendelkezésére, ahol az elképzelések szerint többek között lehetőség nyílik az online jegyvásárlásra is.
A múzeumba érkező okostelefonos látogató egyelőre a Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei című kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetések anyagát találják a speciális honlapon, de a későbbiekben az állandó kiállítást bemutató audioguide-ok, múzeumpedagógiai vezetések, játékok is segítik majd a gyűjtemény megismerését.
                A most elérhető szolgáltatás elkészítésekor alapvető szempont volt a gyors megvalósíthatóság és a rugalmasság.  A gyors menükialakítás lehetőségét kínálja az AFF Group terméke a Whil Mobile portál, mely a múzeum mobil oldalának alapját adja. Ennek segítségével a szolgáltatások gyorsan bővíthetők, és egyszerűen képes kezelni a mobiltelefonokon megtekinthető média anyagokat. A mobiltelefonok böngészőjére optimalizált audioguide hanganyaga, kép és szöveges leírások azonnal módosíthatók, bővíthetőek anélkül, hogy a mobiltelefonra bármilyen új alkalmazást kelljen letölteni. Új tárlatok bemutatásához szintén azonnal elkészíthető a megfelelő tájékoztató mobilfelület. További előny a látogatók számára, hogy a múzeum a kiállítási területen – a Cisco Systemnek támogatásának köszönhetően -  WiFi lefedettséget biztosít, így nincs szükség mobilszolgáltatói adatforgalmazásra.
         A szolgáltatás olyan okostelefonokat céloz meg, melyek megfelelő képernyő felbontással és adatkapcsolati lehetőséggel rendelkeznek. Minden mobiltelefongyártó egyre több okostelefonnal lép a piacra, ezért is volt időszerű a mobil audioguide megjelenése.
         A későbbiekben a Szépművészeti Múzeum audioguide megoldása újabb mobiltechnológiai megoldásokat is tartalmazni fog, folyamatosan követve a telefonok technológiai fejlődését. A elkövetkezendő időszakban gyűjtött tapasztalatok is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a mobil szolgáltatások a későbbiekben kényelmesebbé, látogatóbaráttá valljanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...