2010. október 19., kedd

Liszt! Minden tekintetben.

Liszt! Minden tekintetben.


Október 12-én Művészetek Palotája és rezidens intézményei sajtótájékoztatót tartottak. A mondanivalót a 2010/2011-es évad programjai tematizálták, elkerülhetetlenül utalva az anyagi nehézségekre és arra, hogy mindezek ellenére a menedzsmentek és a társulatok alapvetően optimista légkörben dolgoznak. A 2011-es év mottója: Liszt! Minden tekintetben.

Kiss Imre, a Müpa vezérigazgatója elkerülhetetlennek tartja a válság terrorjának követését, és a látványosan csökkenő támogatási összegek mellett is a műsorszínvonal megtartásán fáradozik. Derűlátásra okot adó eredménynek tekinti a Müpa nemzetközi elismertségének növekedését és a látogatók számának szinten tartását.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója örömmel osztotta meg a jelenlévőkkel a zenekar 2010/2011-es bérleteinek sikerét, amelyek minden darabját értékesítették az elmúlt időszakban. A csökkenő támogatás miatt ugyan jónéhány vidéki koncertet lemondani kényszerültek, de a Müpába tervezett 18 hangverseny közül egy sem marad el. Hangsúlyozta, hogy az épületben a nemzeti archívumot, a magyar szellemi örökséget gazdagítják az egyes intézmények önállóan és példás együttműködésben is. Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója a gazdasági válságon kívül az általános értékválság nehézségeiről is beszélt, ennek ellenére bizakodóan tekint a Liszt születésének 200. évfordulójáról is megemlékező évad elé.

A Ludwig Múzeumot képviselő Simon Katalin, a kiállítási osztály vezetője 2011-et izgalmas, sokszínű, progresszív programokat tartalmazó évként vetítette az újságírók elé. Folytatódnak a kortárs klasszikusok sikeres retrospektív kiállításai, a középgenerációt képviselő alkotók úgynevezett mid-retrospektívjei, az aktuális képzőművészeti trendek bemutatása, a fotó- és építészeti kiállítások. A nemzetközi együttműködés keretében 2009-ben felállított Csörghő Attila-kiállítás elkezdte nemzetközi „turnéját”: most Luxemburgban van, majd Hamburgban lesz látható. Az elmúlt három évben dinamikusan emelkedő látogatói számot minden bizonnyal a napokban átadott, felújított könyvtár és gyermekfoglalkoztató is növeli majd.

A Nemzeti Táncszínház terveit Ertl Péter igazgatóhelyettes ismertette. A 2011-ben tizedik születésnapját ünneplő intézmény több új produkcióval és hagyományos, de egy kicsit megújult eseménysorozatokkal jelentkezik. A Táncfórum a Budapest Táncfesztivál nevet kapta, amely a főváros nemzetközi tánc-vérkeringésbe való bekapcsolódását is hivatott megkönnyíteni. Visszavárnak már nagy sikerrel szerepelt társulatokat, megjelennek új helyszíneken, meglepetés-produkciókkal, és – a támogatásokról szóló rendelet korrekciójának köszönhetően – ismét helyet adhatnak a Bozsik Yvett Társulat, a Szegedi Kortárs Balett és a Győri Balett előadásainak (köztük két Liszt-bemutatónak is).

Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese a Lisztre emlékező programokkal kezdte tájékoztatóját. A Liszt! Minden tekintetben. sorozatcím a Müpa műfaji sokszínűségére és az ünnepelt komponista sokoldalúságára utal egyszerre. A különböző események megrajzolják a zongorista világsztár és az elmélyült, a távlatokra nyitó zeneszerző portréját. Szó esett a Budapest Wagner-napokról, benne az új, az Operaházzal közös Lohengrinről Marton László rendezésében, a magyar szimfonikus zenekarok megújult körképéről Szimfonikus felfedezések címmel, a kortárs zenei rendezvényekről és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös hangversenyekről.

Csonka András és Kovács Géza is szólt arról a lehetőségről (és feladatról), amelyet az uniós elnökség ró a magyar zenei életre is. A Müpa újévi hangversenyén az Európai Kamarazenekar mellett a 27 uniós országból erre az alkalomra „verbuvált” Európa Kórus adja elő Haydn A teremtését. A közös rendezésű Liszt nyitókoncert először a Müpában szólal meg, néhány nap elteltével aztán Brüsszelben is. A Szent Erzsébet legendája című Liszt-oratórium is előbb a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hallható, majd a Vatikánban csendül fel.

A tavaszi bérleteket október 26-tól kezdi árulni a Művészetek Palotája. A Müpa-kártyások elővásárlási kedvezményben is részesülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...