2010. október 25., hétfő

Geskó Judit francia kitüntetése

Geskó Judit francia kitüntetése

Magas rangú francia állami elismerésben részesült Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze. Geskó Judit a Művészeti és Irodalmi Rend Tiszti fokozatát pénteken vette át a Francia Intézetben.
Ezzel a kitüntetéssel a francia kulturális tárca azon személyek előtt rója le tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren maradandót tettek, illetve hozzájárultak a francia kultúra terjesztéséhez. A Művészeti és Irodalmi Rend kitüntetéseit a magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségeinek (művészek, kulturális intézmények vezetői vagy a kulturális élet kiemelt szereplői) évente ítélik oda.
Geskó Judit, a múzeum 19. és 20. századi gyűjteményének vezetője 1977 óta dolgozik a Szépművészeti Múzeumban. Több mint negyven kül- és belföldi kiállítás szervezése – köztük három Picasso grafikai kiállítás, Max Ernst grafikai kiállítása, az 1988-as és 1993-as Új szerzemények a Szépművészeti Múzeumban című kiállítások, az 1996-os berni és hamburgi francia rajztörténeti kiállítások, a Monet és barátai, a Van Gogh Budapesten, vagy a Picasso, Klee, Kandinszkij című tárlatok – fűződik a nevéhez. Kutatási területe a modern művészet és a klasszikus művészeti hagyományok közötti átjárások vizsgálata. A francia Művészeti és Irodalmi Rendet Geskó Judit a párizsi Musée d’Orsay és Musée du Louvre igazgatóinak a felterjesztése alapján kapta meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...